NAČRTI

Ni posluha za Olimpijo in Primorsko

Vsi najboljši košarkarski klubi bodo od 1. kroga nastopali v domačem prvenstvu. Olimpija čaka zeleno luč za eurocup, na Primorskem trdijo, da ji ne bo uspelo.
Fotografija: Kje bo igral državni prvak, še ni jasno! Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Kje bo igral državni prvak, še ni jasno! Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – V teh dneh v košarkarskih klubih sestavljajo ekipe in snujejo načrte za novo sezono. Nekaj zasedb se spogleduje z igranjem v Evropi, pri Petrol Olimpiji in Sixt Primorski so razmišljali, da se preizkusita na treh frontah. Zato so odkrito lobirali za spremembo tekmovalnega sistema domačega prvenstva. Da bi jim pogledali skozi prste in jim dovolili, da se priključijo v nadaljevanju domače lige. Direktor Petrol Olimpije Roman Lisac je večkrat javno izpostavil, da bi morala Olimpija kot paradni in vlečni konj imeti podporo Košarkarske zveze Slovenije (KZS), Sixt Primorska je lobirala potiho. Pojavila se je celo ideja, da bi kluba plačala vsak po 50.000 evrov, a to se ne bo zgodilo. Kocka je padla, izvršni odbor KZS je bil jasen, vse pa je po novem zapisano v tekmovalnem pravilniku za sezono 2018/19. Olimpija in Primorska bosta primorani igrati v domači ligi od 1. kroga.

Kaj hoče KZS?

»Več opcij je bilo. A smo po premisleku in pogovoru s strokovnim štabom ter našim glavnim sponzorjem prišli do skupnega zaključka, da je bolje za našo mlado ekipo, da nastopi le na dveh frontah. Ker pač moramo sodelovati v domačem prvenstvu od začetka, sta za nas edini opciji torej domača liga in 2. liga ABA, če gre pač Olimpija v ligo prvakov,« je v imenu koprskega ligaša povedal direktor kluba Matej Avanzo. »Po eni strani gre razumeti košarkarsko zvezo, ki želi, da je domače prvenstvo pomembno od prvega kroga. Po drugi strani si prvak Slovenije, pa je vprašanje, kaj ti to prinese. Težko je reči, kaj je prav in kaj ne. Zdi se, da se naša klubska košarka dviguje. Olimpija je prerojena, Krka se je hitro vrnila v ligo ABA, Sixt je ambiciozen in želi nekaj več, Helios je nastavil dobro delo z mladimi, stabilno deluje tudi Rogaška, vsi pa kažejo ambicije po igranju vsaj v 2. ligi ABA. Po eni strani bi lahko spet dobili klube, dva ali tri, ki bi v Evropi nekaj pomenili,« še doda Avanzo. Romana Lisca je presenetilo, od kod Primorcem podatek, da bodo zmaji v ligi prvakov. Zatrdil je, da še vedno čakajo zeleno luč za pokal eurocup. Trener Olimpije Zoran Martić se zaveda, da Ljubljančani za igranje na treh tirih v nasprotju z minulo sezono potrebujejo širši igralski kader. Bistvenih finančnih razlik med tekmovanjema pa ni: v povprečju vsak klub z nastopom v eurocupu zasluži po 125.000 evrov, z nastopom v ligi prvakov pa slabih 110.000. Razen če kluba ne sežeta do četrtfinala, polfinala ali celo finala. Prvaka lige prvakov čaka milijon, zmagovalca eurocupa pa mesto v evroligi in 450.000 evrov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije