ODBOJKA

Naslednjič bo z zbornajo komando povsem drugače

Slovenski odbojkarji za sklep skupine C EP izgubili z Rusijo. V osmini finala jih jutri v Stožicah čaka bolgarska vrsta.
Fotografija: Rusi se niso preveč žogali, temveč so napadli s silovitimi začetnimi udarci in vse zapečatili z blokom. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Rusi se niso preveč žogali, temveč so napadli s silovitimi začetnimi udarci in vse zapečatili z blokom. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Slovenskim odbojkarjem proti Rusiji ni uspelo v prvo. Zbornaja komanda je po vrhunski igri, prvi takšni v celotnem skupinskem delu evropskega prvenstva v Ljubljani, premagala našo vrsto s 3:0 (21, 21, 21) in bo kot prva v skupini C v jutrišnji osmini finala ob 17.30 igrala proti četrtouvrščeni iz skupine A, Grčiji.

Slovenci bodo, seveda prav tako v Stožicah, gostili tretjeuvrščene Bolgare, obračun bo ob 20.30. Proti Rusiji se je v ljubljanskem športnem hramu zbralo 10.731 gledalcev, med njimi je bil tudi košarkarski zvezdnik Luka Dončić, dvoboj je bil razprodan, a razprodana ni bila kakovost odbojke. Igra je resnično navdušila, Rusija pa je bila pač razred zase.

Pri statistiki je treba od številnih dejavnikov omeniti predvsem blok, zbornaja komanda jih je zbrala 12, Slovenija le tri, ob tem so fantje ruskega selektorja, Finca Tuomasa Sammelvua, izjemno izvajali začetne udarce. Če branilka naslova evropskega prvaka Rusija in Slovenija odpravita svoja tekmeca v osmini finala, bosta v četrtfinalu spet obračunali med seboj.

»Tekmeci so imeli močne serverje, ki so nam povzročali veliko težav. A nismo bili daleč, na trenutke smo bili enakovredni. Z nekaterimi stvarmi, na primer blokom, obrambo in začetnimi udarci, sem zadovoljen. Ko bomo naslednjič igrali z njimi, bo povsem drugače. To je bila prava Rusija, to je ekipa, ki je ena najboljših v Evropi. A ostajam pozitiven, prvenstvo se zdaj šele prav začenja,« je menil slovenski selektor Alberto Giuliani.
 

Bolgari podobni Rusom


»Rusi so odigrali vrhunsko tekmo, ne vem, ali lahko igrajo še bolje. Mi smo po drugi strani na trenutke delovali zelo dobro, a smo bili neučakani v napadih. Proti Rusiji ne moreš igrati s silo, ampak pametno. Rusi so najvišja evropska raven odbojke, dosti zbranosti je treba proti njim. Ne vem, ali bodo v četrtfinalu, če se tam srečamo, spet igrali tako dobro, kot so tokrat. Bolgarija, ki nas čaka v osmini finala, je podobna kot Rusija, sicer ne tako kakovostna, so visoki, zelo dobri torej v bloku. Cvetan Sokolov pa lahko tudi sam odloči tekmo,« je navrgel podajalec Dejan Vinčić.

»Rusi so zelo konstantni pri začetnem udarcu, kar smo vedeli že pred tekmo. A menili smo, da bomo sami malce bolje servirali. Naredili smo nekaj preveč napak. Dmitrij Muserskij je res velikan. V napadu ima čisto drugačen časovni model, kakor smo ga navajeni. Navajeni smo skakati malenkost prej, ker vsi igrajo hitrejše žoge. Zaradi tega smo ga za malenkost manjkrat ujeli v blok. Če se bomo z Rusi spet srečali, lahko to taktično bolje odigramo in ga v napadu morebiti večkrat ustavimo,« je ocenil srednji bloker Jan Kozamernik.

»Igrali smo zelo stabilno od začetka do konca, tako bi pač moralo biti na takšnem turnirju. Napredujemo v formi, tudi v boljšem telesnem stanju smo. A vseeno tokratna tekma ne pomeni ničesar, daje pa nam samozavest. Ta turnir je dolg in težak, tokrat pa smo bili pripravljeni, saj je Slovenija zelo dobra ekipa,« je ocenil Sammelvuo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije