TENIS

Kvitova piše filmski scenarij

Čehinja v finalu Melbourna z Naomi Osaka. Rafael Nadal v strah vzbujajoči formi.
Fotografija: Dobri dve leti po napadu roparja na domu je Petra Kvitova finalistka velikega slama. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dobri dve leti po napadu roparja na domu je Petra Kvitova finalistka velikega slama. FOTO: Reuters

MELBOURNE – Nov teniški rod je pri moških resda glasneje opozoril nase, a zdi se, da bosta na koncu v finalu OP Avstralije igrala dva od treh najuspešnejših igralcev na velikih slamih – Rafael Nadal in Novak Đoković. Prvi je že prek polfinala, v katerem je zlahka opravil s Stefanosom Tsitsipasom (6:2, 6:4, 6:0), Srba danes najprej še čaka Lucas Pouille. Jutri se bosta pri ženskah za lovoriko merili Naomi Osaka in Petra Kvitova.
Dobri dve leti po napadu roparja na domu je Petra Kvitova finalistka velikega slama. FOTO: Reuters
Dobri dve leti po napadu roparja na domu je Petra Kvitova finalistka velikega slama. FOTO: Reuters

Če se vpraša Nadala, potem niti slučajno še ni napočil čas, da bi novi rod zavladal tenisu. V Melbournu je dal lekcijo trem mladcem, v 3. kolu 19-letnemu Alexu de Minaurju, v četrtfinalu 21-letnemu Francesu Tiafoeju in v polfinalu še 20-letnemu Tsitsipasu. Prvi je skupno osvojil sedem iger, drugi devet, tretji šest, nihče ni Rafi odvzel servisa ... Grk je sicer imel željo po popolnem slamu, na katerem bi premagal Rogerja Federerja, Nadala in Đokovića, a je bilo jasno, da je to misija nemogoče. Ne nazadnje je zgolj šest igralcev na istem turnirju premagalo Federerja in Nadala, na velikem slamu le dva, Juan Martin del Potro in Đoković.

Španec je ta čas v takšni formi, da zares navdušuje teniški svet. Grk je bil povsem brez možnosti, od začetka je Rafa povsem prevladoval. Podoba, v kateri se kaže v Melbournu, preseneča tudi njega. Še posebno če upoštevamo, da je pred OP Avstralije nazadnje igral na OP ZDA, že na začetku sezone pa odpovedal nastop v Brisbanu. »Odličen dvoboj in odličen turnir doslej, vsak obračun sem odigral na zelo visoki ravni. Ko sem moral odpovedati Brisbane, bi si bilo težko zamislil, da bom čez nekaj tednov v finalu grand slama. A ko si starejši, se premori manj poznajo na kakovosti,« je bil zadovoljen Nadal, potem ko se je prebil v peti finale Melbourna, kjer je zmagal pred desetimi leti.
 

Tudi za 1. mesto na WTA


Finale Nadal - Đoković je vsekakor najtežje pričakovan, prava poslastica pa se obeta tudi pri ženskah, kjer bo ali Osakova ali Kvitova pisala posebno zgodbo. Japonka bi z zmago postala prva igralka po Jennifer Capriati leta 2001, ki bi po prvi lovoriki za veliki slam takoj osvojila še eno, Kvitova pa že zdaj piše filmski scenarij.

»Menim, da ni veliko ljudi verjelo, da bom lahko še kdaj nastopala na velikih turnirjih in igrala tenis na takšni ravni. Tudi sama zdaj težko verjamem, da sem v finalu. Vse se mi zdi nenavadno, če sem iskrena, tudi sama nisem vedela, ali bom lahko še kdaj igrala,« se je po zmagi nad Danielle Collins (7:6 (2), 6:0) še enkrat spomnila ropa malce pred božičem 2016, ko ji je ropar nož prislonil na vrat, ko ga je poskušala odstraniti, pa si je hudo poškodovala levo, igralno roko. »Nekaj časa sem potrebovala, da sem spet zaupala ljudem okoli sebe, še posebno pa moškim,« je dejala Čehinja.

Lani se je srečala tudi z Monico Seles, ki jo je neuravnovešeni navijač Steffi Graf zabodel na igrišču. Selesova je edino lovoriko za veliki slam po napadu osvojila v – Melbournu (1996). Kvitova in Osakova, ki je v polfinalu ugnala Karolino Pliškovo (6:2, 4:6, 6:4), se bosta pomerili prvič, za obe je to prvi avstralski finale, v igri pa ne bo zgolj lovorika za veliki slam, ampak tudi prvo mesto na svetu. Zmagovalka bo v ponedeljek zasedla prestol. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije