NJENA POT

Ilka brez Grege in Anje!

Štuhčeva nadaljuje brez trenerja in kineziologinje, s katerima je žela največje uspehe. Četudi se odločitev zdi radikalna, ni bila sprejeta z danes na jutri ali iz ihte.
Fotografija: Ilka Štuhec sestavlja novo ekipo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ilka Štuhec sestavlja novo ekipo. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Smučarska šampionka Ilka Štuhec je prvič po poškodbi kolena sedla pred medije v domovini in presenetila z razkritjem, da se sporazumno razhaja s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum.
Ilka Štuhec sestavlja novo ekipo. FOTO: Tadej Regent
Ilka Štuhec sestavlja novo ekipo. FOTO: Tadej Regent

»V športu je kdaj treba sprejeti tudi težke odločitve, in ta je bila ena od zelo težkih. Potrebujem spremembo,« je dejala. S Koštomajem in Šešumovo je dosegla vse svoje uspehe: dva naslova svetovne prvakinje v smuku, smukaški in kombinacijski globus ter devet zmag v svetovnem pokalu.

Mariborčanka je poudarila, da je odločitev dlje zorela, kaj je pretehtalo, pa ni želela razglabljati. »To so stvari, ki zadevajo nas, in jih ne želim deliti z javnostjo,« je opozorila in dodala, da je dala s Koštomajem in Šešumovo veliko skozi, za kar jima je zelo hvaležna.

Zaželela jima je vse najboljše v prihodnosti. Kakšno podporo pa si želi v prihodnje na obeh prostih delovnih mestih? »Težko rečem, da mora biti tako in tako. Preprosto se moramo ujeti, saj v ekipi preživimo skupaj večji del leta. Oči imam odprte, gledam, razmišljam, se pogovarjam,« je odgovorila.

Koštomaj in Šešumova sta se v uradnih izjavah najboljši slovenski smučarki zahvalila za povabilo v samostojni projekt in zaupanje ter ji zaželela veliko uspeha. Njena odločitev je presenetila verjetno prav vse, ki spremljajo beli cirkus, saj se odpoveduje članoma, s katerima je sestavila zmagovito formulo.

Koštomaj se je dokazal kot eden od največjih strokovnjakov za hitre discipline, Šešumova s svojo vsestranskostjo – skrbela je za kondicijski program, terapije, preventivo pred poškodbami, rehabilitacijo, bila je tudi njena zaupnica. Mnogim se zdi nepričakovan korak Štuhčeve tvegan, drugim pogumen.

»Že nekajkrat sem sprejela veliko odločitev, ki v tistem trenutku ni delovala razumno. Odločala sem se z razlogom, in tudi zdaj je tako,« je razmišljala 28-letnica. Ve, kaj lahko doseže, kaj je sposobna in kaj si želi na poti do svojih ciljev. »Verjamem, da delam dobro. Četudi se nekatere odločitve zdijo radikalne, niso bile sprejete z danes na jutri ali iz ihte, temveč so dodobra premlete,« je povedala.
 

Brez omejitev na slovenski prostor


S kom bo nadaljevala športno pot, ni razkrila. Pogovarja se s potencialnimi kandidati, a dogovori še niso dokončni. »Ni me strah, da se ne bi našli ljudje, ki jih Ilka potrebuje,« je dejala njena mati Darja Črnko, vodja ekipe. Koliko je konec marca sploh še prostih strokovnjakov na trenerski tržnici?

»Tega ne vem, vem pa, da tisti, ki bo želel delati, nas bo našel, četudi ga mi ne bomo poiskali. Menim, da niti ni najpomembneje, da imaš najboljšega, najbolj vehementnega trenerja, ki ga vsi cenijo, ker ni nujno, da tak status tudi zagotavlja njegovo dobro delovanje v samostojni ekipi,« je Črnkova poudarila, da je velika razlika imeti pod okriljem enega tekmovalca ali več njih.

»Človek mora biti vajen delati z enim tekmovalcem, kar je zahtevno. Tudi Grega se je moral privaditi, kar mu je uspelo. Skratka, to je tisti glavni cilj. Pomembno je tudi, da pozna smukaške proge po svetu, vse drugo pa mislim, da se lahko sestavi.« Pri iskanju novega kadra se ne omejujeta na slovenski prostor. Ob smučarskem trenerju iščeta tudi nekoga, ki bo skrbel za kondicijsko pripravo in fizioterapijo.

Ker je težko dobiti kakovosten tovrsten profil, ki bo zdoma več kot 200 dni na leto, je Črnkova potrdila, da obstaja tudi možnost, da bosta ekipo okrepili z dvema ali tremi, ki se bodo menjavali na terenu. Ilka se telesno sicer dobro počuti, bolečin v nategnjeni zadnji križni vezi ne čuti. Niz njenih poškodb je resda dolg, a Štajerka slovi po močni volji – tudi ob zadnji poškodbi ni bilo pomislekov o koncu kariere. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije