KOŠARKA

Dončić bi zlatu s Slovenijo dodal še evroligaško krono

Srbsko glavno mesto do nedelje gosti finalni turnir evrolige. Real za finale proti CSKA, Fenerbahče proti Žalgirisu.
Fotografija: Luka Dončić FOTO: Euroleague.net
Odpri galerijo
Luka Dončić FOTO: Euroleague.net

LJUBLJANA – V nedeljo bomo v Beogradu dobili novega (starega) prvaka evrolige, ki bo nagradila tudi najboljšega igralca sezone. Tako ali drugače bo v glavni vlogi čudežni deček svetovne košarke Luka Dončić, ki je že v sredo ob prihodu na letališče v Beogradu začutil, da ga v Srbiji čaka novo poglavje dončićmanije, ki razumljivo ni obšla niti te države. Številni mladi so 19-letnega Slovenca pričakali na aerodromu z željo, da se fotografirajo z njim. Pozornosti jim Luka ni odrekel, potem pa se je elegantno odet s kovčkom v roki odpravil do avtobusa.

Udrih nad Obradovića

Finalni turnir se bo danes začel z obračunom med Fenerbahčejem in Žalgirisom, ki bo na parketu beograjske Arene ob 18. uri. Turški gigant brani naslov, domači heroj trener Željko Obradović pa je v šali dejal, da mu je žal, da bo turnir trajal le nekaj dni. Sam bi z veseljem ostal dlje. »Nimam pravice razmišljati o deseti lovoriki. V mojih mislih je le obračun z Žalgirisom. Vem, da nas čaka izjemna atmosfera. Zavedam se, da bo precej navijačev iz Istanbula in Kaunasa. Naj zmaga boljši,« je diplomatsko sklenil Obradović.

Po robu se mu bo s pragmatično košarko postavil Žalgiris, ki ga vodi Šarunas Jasikevičius. To je ta Jaske, ki je ob koncu minulega stoletja s prihodom v Olimpijo k Zmagu Sagadinu rešil svojo kariero. V Ljubljani se je Litovec izoblikoval igralsko in osebnostno, v zadnjih letih pa zori tudi kot trener. Čustev ne skriva. Ob napredovanju v polfinale evrolige je potočil nekaj solz. »Trudimo se iz dneva v dan. Imam srečo, saj imam igralce, ki me podpirajo, vsi skupaj smo ena velika družina,« je povedal Jasikevičius. V boj za finale in morebiten drugi naslov (edini datira v leto 1999) se Litovci podajajo tudi z Benom Udrihom. V tej sezoni sta se turški in litovski prvak merila dvakrat, oboji so bili uspešni v gosteh.

Smodiš kot ambasador

Lukov Real (tu je še slovenski reprezentant Anthony Randolph) se bo za mesto v finalu in 10. naslov najboljšega evropskega kluba pomeril s CSKA iz Moskve. »Res bi bilo neverjetno, da bi manj kot leto po naslovu evropskega naslova s Slovenijo postal še prvak evrolige z Realom,« razmišlja Dončić, ki je priznal, da je bila sezona še kako naporna. »A če imaš rad košarko, potem tudi to ni težko,« je poudaril Luka, ki ga ni zmedlo niti vprašanje, ali sta pred njim zadnji evroligaški tekmi v karieri.

»O tem bomo govorili po koncu sezone,« je preudarno odgovoril prvi zvezdnik Reala. Real je s CSKA v tej sezoni odigrali dve tekmi, vsakič so se veselili domačini. »Menim, da imamo 25 odstotkov možnosti, da smo prvaki evrolige. To je pač napoved. A ko se žoga zavrti, vse napovedi padejo v vodo,« se začetka turnirja veseli Dimitris Itoudis, Grk na klopi CSKA, ki ga bo v Beogradu podpiral tudi Matjaž Smodiš, ambasador evrolige. V Beogradu bodo podelili tudi nagrado za najkoristnejšega košarkarja tekmovanja. Dileme verjetno ni več, da jo bo prejel naš Luka. »To nagrado si je zaslužil Luka Dončić. Pa ne samo zaradi statistike, ampak tudi zaradi načina igre. Vso sezono je s svojimi predstavami vlekel Real,« je bil jasen Sergio Rodriguez, španski as, ki letos igra v CSKA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije