SMUČARSKI SKOKI

Timi ima v opremi 15 metrov rezerve

V Innsbrucku danes posamična, jutri ekipna skakalna tekma na SP. Lovoriki na veliki napravi branijo Avstrijec Stefan Kraft in Poljaki.
Fotografija: Peter Prevc ima z nordijskih SP tri kolajne, toda od zadnjih dveh iz Predazza 2013 mineva že šest let. FOTO: Sloski
Odpri galerijo
Peter Prevc ima z nordijskih SP tri kolajne, toda od zadnjih dveh iz Predazza 2013 mineva že šest let. FOTO: Sloski

INNSBRUCK – Smučarski skoki so izjemno občutljiv šport. "Danes si, jutri te ni," pravi Toni Innauer, ki dobro ve, o čem govori. Navsezadnje je olimpijski prvak s srednje naprave v Lake Placidu 1980 in štiri leta prej podprvak z velike skakalnice na Bergislu, na kateri bo danes posamična tekma (14.30), jutri pa še ekipna preizkušnja (14.45) na 52. nordijskem SP, tudi na svoji športni poti doživljal vzpone in padce. Primerov, ko gre nekomu v eni zimi sanjsko, že v naslednji pa izgine s površja, je ogromno. Seveda se takšni najdejo tudi v Sloveniji. V zadnjem času, še zlasti v tej sezoni je zaznati večja nihanja v krajšem obdobju – celo med največjimi asi. "Potem ko so Avstrijci v svojo korist odločili ekipno preizkušnjo v Lahtiju, so bili le šest dni pozneje v Willingenu, torej na generalki za svetovno prvenstvo v Seefeldu in Innsbrucku, lahko veseli, da so se sploh uvrstili v finale, v katerem so bili na koncu šesti," je izpostavil 60-letni Avstrijec, ki v zadnjih letih deluje tudi kot strokovni komentator pri nemški televizijski postaji ZDF. Njegov mlajši rojak Andreas Goldberger, pred leti prav tako vrhunski skakalec in letalec na smučeh, je navrgel še eno zanimivo primerjavo. "Poglejte Poljake. Še v Zakopanah (19. in 20. januarja), kjer so imeli prednost domačega terena, niso prav blesteli, v Willingenu, kjer so skakali, kot da bi bili z drugega planeta, pa jih ni bilo več mogoče zaustaviti. Ko ti steče, preprosto veš, kaj moraš narediti, kadar ti ne gre, pa predvsem razmišljaš o tem, česa vse ne smeš storiti. In ker si potem tako zelo osredotočen na posamezne stvari in imaš v glavi preveč podatkov, se hitro zakrčiš, zaradi česar skačeš še bolj nesproščeno," je pojasnil 46-letnik iz Rieda v Zgornji Avstriji, ki se lahko med drugim pohvali s tremi velikimi kristalnimi globusi (1992/93, 1994/95 in 1995/96).

Damjan bi stavil na Stocha

Poljake je s Kamilom Stochom na čelu kot glavne favorite na Bergislu izpostavil tudi Jernej Damjan, ki ga sicer glavni trener slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj ni prijavil na prvo tekmo na tem SP. "Zagotovo je treba resno računati z Japoncem Rjojujem Kobajašijem, navsezadnje je tu letos že zmagal, toda kljub vsemu bo po mojem še bolj nevaren Kamil Stoch, ki je v preteklih letih večkrat dokazal, da se zna odlično pripraviti za velika tekmovanja," je presodil 35-letni član ihanskega Sama, ki si razbija glavo predvsem s tem, kaj vse mora še narediti, da bi skočil čim bolje. Najmočnejše slovensko orožje je Timi Zajc, ki je na vprašanje, ali ima v rokavu še kakšnega skritega aduta, prikimal. Katerega? "Skrivnosti se ne izdaja, mar ne? Poskušal bom najti prave občutke, kar zadeva opremo, imam v njej še za 15 metrov rezerve," je razkril zastavonoša iz Hramš v občini Žalec, ki se bo, če bo uresničil svoj veliki cilj, v zgodovino vpisal kot prvi Štajerec s kolajno na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Lovoriko izpred dveh let v Lahtiju bo danes branil Avstrijec Stefan Kraft (najvišje uvrščeni Slovenec je bil tedaj Peter Prevc na 9. mestu), na moštveni tekmi pa so takrat zmagali Poljaki. Slovenci so bili peti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije