TENIS

Še ena vrnitev k prvi ljubezni

Marija Šarapova ne more brez teniške karavane. Ruska zvezdnica bolj optimistična, kot je bila pred meseci.
Fotografija: Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenisu se še ne more odpovedati. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenisu se še ne more odpovedati. FOTO: Reuters

Odkar je Marija Šarapova na OP Avstralije 2016 padla na dopinški kontroli, je njena teniška kariera na trhlih temeljih. Od vrnitve aprila 2017 je namreč osvojila le en turnir, v Tianjinu, še naprej pa ima velike težave s poškodbami, s katerimi se sooča večji del športne poti. Letos je nazadnje igrala januarja, nato se je odločila za operacijo rame, zdaj se vrača, saj je želela pred Wimbledonom odigrati vsaj en turnir. Od njene šokantne wimbledonske zmage sicer mineva že 15 let.

Vprašanja, kdaj bo 32-letna Rusinja končala kariero, se vrstijo, a na začudenje vseh vztraja, četudi ji ne bi bilo treba, saj je bila ena najbolj prepoznavnih športnic sveta dolga leta tudi med največjimi zaslužkaricami. A težko se je odpovedati ljubezni, ki jo goji od četrtega leta starosti, ne glede na to, da jo v življenju zanimajo še številne druge stvari.
Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenisu se še ne more odpovedati. FOTO: Reuters
Marijo Šarapovo zanimajo številne stvari, a tenisu se še ne more odpovedati. FOTO: Reuters

»Težko je biti stran od tenisa, saj ga močno pogrešam. Imam možnost, da se posvečam drugim stvarem, a ob tenisu še vedno čutim tisto pravo vznemirjenje,« pojasnjuje zmagovalka petih turnirjev za veliki slam, ki je imela v preteklosti veliko težav s poškodbo rame. Leta 2008 je tudi prestala operacijo, po kateri se je vrnila med najboljše, ne nazadnje je že za tem posegom osvojila obe lovoriki na OP Francije, pri čemer je nekoč slikovito opisala, da se na pesku počuti kot krava na ledu.

Februarja je morala spet pod nož, a je bila operacija manjša, pri vrnitvah pa zadnje čase ni več tako uspešna, pri čemer jo vedno znova tepejo še druge zdravstvene težave. Sezone, ki jih odigra v celoti, so vedno redkejše. Lanska ni bila izjema, je pa bila v tem, da je bila ob 2016., v kateri je odigrala le en turnir, prva, v kateri ni osvojila nobene lovorike, odkar je leta 2003 prišla do prve.

»Ne nalagam si pritiska glede uspešnosti vrnitve, saj se zavedam, da je veliko nadarjenih in motiviranih igralk. A na igrišču vedno pokažem največ, kar zmorem, pričakovanja so velika in sem bolj optimistična, kot sem bila še pred meseci. Vse se lahko zgodi,« pravi nekdanja prva igralka sveta, ta čas zadovoljna s stanjem problematične rame, zavoljo katere tik pred premorom ni več uživala na igrišču.
 

Rafa pravi vzor


»Večji del kariere imam težave z ramo, a januarja res nisem več uživala v dvobojih, saj sem po vsakem razmišljala o tem, kaj bi mi pomagalo. Nisem se veselila zmag, tudi ne dobrih iger, čeprav je bilo takšnih kar več. Zdaj sem si vzela dovolj časa za rehabilitacijo, sem nared, a prave odgovore bodo dali šele dvoboji,« razmišlja Šarapova, znana kot velika borka, pri kateri ni vdaje do zadnje točke, do zadnjega udarca. To jo vsekakor povezuje z Rafaelom Nadalom, ki prihaja prav z Majorke.

»Rafa je največji možni borec, pravi primer tega, kaj vse lahko dosežeš, če imaš voljo in če čutiš strast do tega, kar počneš. Vedno sem občudovala, kako se je boril z vsemi poškodbami, in v tem je res pravi vzor. Njegova motivacija je izjemna,« ne skriva navdušenja Maša, ki si je za kraj vrnitve izbrala Baleare (v 1. kolu se je merila s Slovakinjo Viktorio Kuzmovo), ker so razmere precej boljše kot v VB, kjer so prav tako pripravljalni travnati turnirji pred Wimbledonom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije