FORMULA 1

Opit kar 16 dni zapored, a vseeno tretji na dirki

Vodstvo Ferrarija se razhaja z rekorderjem Kimijem Räikkönenom. Ledeni Finec podpisal dveletno pogodbo s Sauberjem.
Fotografija: Kimi Räikkönen bo po koncu letošnje sezone pomahal v slovo Ferrariju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kimi Räikkönen bo po koncu letošnje sezone pomahal v slovo Ferrariju. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Kar so v zadnjih dneh čivkali že vrabčki na vejah dreves v Maranellu, se je včeraj uresničilo: vodstvo Ferrarija ni podaljšalo pogodbe s Kimijem Räikkönenom.

»V vseh teh letih nam je dal Kimi s svojimi dirkaškimi sposobnostmi in človeškimi lastnostmi ogromno. Odigral je odločilno vlogo pri rasti ekipe in bil obenem vedno odličen moštveni igralec. Kot svetovni prvak za Scuderio Ferrari bo vedno del naše zgodovine in družine. Za vse to se mu zahvaljujemo ter mu – kakor tudi njegovi družini – želimo uspešno prihodnost,« so se v italijanskem moštvu uradno že poslovili od 38-letnega Finca.
 

Peticija v podporo Kimiju


Za to pri Ferrariju, roko na srce, niso izbrali najboljšega načina niti trenutka. Na koncu koncev je Räikkönen pred desetimi dnevi reševal čast rdečih na dirki formule 1 v Monzi, kjer je osvojil drugo mesto, potem ko je dvoboj za zmago z Mercedesovim zvezdnikom Lewisom Hamiltonom izgubil predvsem zaradi slabše strategije odgovornih pri Ferrariju.

Kimi Räikkönen bo po koncu letošnje sezone pomahal v slovo Ferrariju. FOTO: Reuters
Kimi Räikkönen bo po koncu letošnje sezone pomahal v slovo Ferrariju. FOTO: Reuters

Da ledeni mož še zdaleč ni za staro šaro, je dokazal tudi v kvalifikacijah za veliko nagrado Italije, v katerih je zablestel z najboljšim startnim položajem, pri čemer je s povprečjem 263,587 km/h odpeljal celo najhitrejši krog v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda!

Že zato so mnogi pričakovali, da bodo vodilni možje pri ekipi iz Maranella prav v Monzi vendarle objavili podaljšanje sodelovanja s svojim doslej zadnjim svetovnim prvakom (iz sezone 2007). Ker se to ni zgodilo, so se Kimijevi navijači ustrašili, da se bodo uresničile čedalje glasnejše govorice, po katerih so njihovemu idolu šteti dnevi pri Ferrariju.

Zato so ustvarili spletno peticijo in začeli zbirati podpise, s katerimi so želeli pritisniti na pristojne pri italijanskem moštvu, da bi ga (vsaj) še eno sezono obdržali. Do včeraj zjutraj so jih zbrali že več kot 87.000, a (skupaj s sporočili, s katerimi privrženci izražajo podporo hladnokrvnemu Fincu) niso prepričali odgovornih.
 

Vrnitev na začetek


Zdajšnje Ferrarijevo vodstvo se je očitno uklonilo želji pokojnega predsednika Sergia Marchionneja, ki je še pred svojo smrtjo (25. julija v Zürichu) sklenil predpogodbo s Charlesom Leclercom. Mladi Monačan, ki bo 16. oktobra praznoval 21. rojstni dan, je lani osvojil naslov prvaka v formuli 2, letos pa brani barve ekipe Alfa Romeo Sauber v formuli 1, v kateri si je na dosedanjih štirinajstih preizkušnjah pridirkal 13 točk. Najvišje je s šestim mestom konec aprila posegel v Bakuju.


Nobenega dvoma ni, da je nadarjen, vprašanje pa je, ali je že dovolj zrel za tako zahtevno nalogo, kakršno bo imel za krmilom rdeče boginje. Ni jih niti malo, ki dvomijo, da se bo Charles tako dobro kot Kimi ujel in sodeloval s prvim Ferrarijevim dirkačem Sebastianom Vettlom.

Kakor koli že, Räikkönenova kariera v formuli 1, v kateri je slavil 20 zmag in nanizal natanko 100 uvrstitev na oder za najboljše, se s tem še ne končuje. Skorajda v istem trenutku, ko je moštvo iz Maranella sporočilo, da ne bo podaljšalo pogodbe z ledenim možem, je Kimi na instagramu objavil svojo fotografijo v Sauberjevem kombinezonu iz sezone 2001, ob njo pa pripisal: »Uganete, kdo se je vrnil?! Pred menoj sta dve leti s Sauberjem! Počutim se izjemno dobro, ker se vračam tja, kjer se je vse začelo!« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije