NOGOMET

Komu »Neymarjev« pokal?

Drevi se začenja 46. pokal Amerike v nogometu. Med naštevanjem favoritov znova pozabili na Čile?
Fotografija: Dani Alves bo vodil Brazilce na letošnjem pokalu Amerike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dani Alves bo vodil Brazilce na letošnjem pokalu Amerike. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Pokal Amerike – letos z desetimi najboljšimi južnoameriškimi reprezentancami ter gosti iz Japonske in Katarja – je najstarejše mednarodno nogometno tekmovanje in v 103-letni zgodovini je ponudil domala vse. Pred 46. izvedbo tako vnovič najbolj napenjajo mišice navijači domače Brazilije in Argentine, pozabljajo pa, da so prvi nazadnje osvojili lovoriko pred 12 leti, drugi pa celo leta 1993. Prav tako, da sta zadnji dve trofeji pristali v rokah Čilencev.

Spomini na razočaranja na lanskem mundialu v Rusiji, kjer se nobena južnoameriška zasedba ni uvrstila v polfinale (Brazilija in Urugvaj sta izpadla v četrtfinalu, Argentina in Kolumbija v osmini finala), so hitro zbledeli. Velika četverica se je znova znašla v vlogah favoritov, v ospredju razumljivo gostitelji prvenstva, ki so drevišnji uvodni dvoboj z Bolivijo napovedovali kot začetek Neymarjevega pokala. Pričakovali so, da bo njihov as doživel katarzo po polomu na domačem mundialu 2014 ter nizu zdravstvenih težav in afer, ki so zaznamovale njegovo kariero pri PSG, a ga je ustavila poškodba gležnja. V hipu se je zato pozornost preusmerila na Lionela Messija, ki je lani resno razmišljal o koncu reprezentančne poti, a je slednjič razveselil rojake.
»Nočem se upokojiti, ne da bi osvojil nekaj pomembnega z izbrano vrsto,« je zagotovil in napovedal, da bo storil vse, da bi se končalo prekletstvo Argentine. V zadnjih petih pokalih Amerike se je kar štirikrat uvrstila v finale in vselej izgubila (trikrat po streljanju enajstmetrovk), klonila je tudi v finalu SP 2014 (po podaljšku), zato ni težko razumeti frustracij božanstva Barcelone. A tudi letos ga čaka peklenska naloga.

Tite lahko govori o nogometu

Izguba Neymarja naj bi namreč po oceni številnih strokovnjakov pomenila celo olajšanje za brazilsko reprezentanco. Po imenih ima še vedno največ asov (kar šest med deseterico najdražjih na letošnjem pokalu, Argentina tri), ki so čez noč postali bolj enoviti. »Vsi igralci s kapetanom Danijem Alvesom na čelu resda v izjavah poudarjajo, kako bodo pogrešali Neymarja. Zamolčijo pa, da bi bile z njim razmere v moštvu nevzdržne. Preveč trušča je vedno okoli njega, letos pa nihče ne ve, kaj bi lahko ukrenil selektor Tite, če bi sredi prvenstva vkorakala v njegov tabor policija, da bi od Neymarja dobila dodatne odgovore o domnevnem posilstvu,« pravi eden od članov reprezentance, ki je želel ostati neimenovan. Kot pravi, se lahko zdaj v miru pogovarjajo o nogometu, taktiki, tekmecih ... Kajpada ne kaže pozabiti na vedno neugodne Urugvajce z Luisom Suarezom in Edinsonom Cavanijem v napadu ter Diegom Godinom in Josejem Gimenezom v obrambi, pa tudi na Kolumbijo, ki bo že jutri prva ovira za Argentino. Nekdanji odlični, a tudi svojeglavi vratar Rene Higuita je celo napovedal, da si bo po štirih desetletjih postrigel dolgo grivo, če James Rodriguez, Radamel Falcao, Juan Cuadrado & Co. ne bodo osvojili letošnje lovorike. In kaj pravijo Čilenci? Tako kot pred zadnjima podvigoma modro molčijo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije