NOGOMET

Hadžić o Mariboru: Igra počasno

Veliki derbi brez golov buril duhove. Maribor 80 minut z igralcem več.
Fotografija:
Odpri galerijo

MARIBOR – »Tekmo bomo zapakirali in dali pod rubriko Naša zelo dobra taktična tekma.« Za mariborskega trenerja Darka Milaniča bi bilo bolje, če bi se iz taktičnih razlogov lahko začela in tudi končala njegova jedrnata in ne tako kratka analiza 41. derbija (18 zmag Maribora, 6 Olimpije z razliko v golih 52:38), po katerem sta Maribor in Olimpija odnesla rezultatsko celo kožo in se lahko posvetila pripravi za pomembnejši povratni evropski preizkušnji. Maribor bo jutri v Stockholmu proti AIK branil prednost gola (2:1), Olimpija pa v četrtek v Stožicah proti moštvu Yeni Malatya prednost zaradi dveh golov v gosteh (2:2).
Milanič je le še utrdil status velikega posebneža med slovenskimi nogometnimi strokovnjaki in je najbrž eden od redkih trenerjev na svetu, ki je priznal, da mu je izključitev nasprotnega igralca prinesla težave in ne olajšala dela. In to silno resno!

Jug nehote zaščitil slabšega

Dogodek iz 15. minute je bistveno vplival na podobo in razplet na trenutke srborite in napete tekme. »Kot sem videl, je bil start oster. Posnetek bo pokazal, ali je bila odločitev dobra ali ne,« je Milanič komentiral posredovanje Vitalijsa Maksimenka za nikogaršnjo žogo 65 metrov od Olimpijinih vrat; ker je bil za las prekratek ali prepočasen, je storil prekršek nad Jasminom Mešanovićem. Glavni sodnik Matej Jug je ob spodbujanju navijačev (6600) s presenetljivo nezapolnjenih tribun v Ljudskem vrtu (tako slabega obiska ligaškega derbija v LV ni bilo vse od 3. maja 2014, ko je Maribor zmagal z 2:0 pred 5500 gledalci) pokazal rdeči karton Latvijcu in spravil v zadrego Milaniča. Sodnik se je prenaglil in zmotil v oceni intenzivnosti sicer nespornega prekrška, ki je pustil za slovenski nogomet veliko usodnejše posledice. Navijače pred televizijskimi zasloni je prikrajšal za spektakularnost derbija. Olimpijinega trenerja Safeta Hadžića ni. »Osredotočam se na svoje moštvo. Zanimajo me naše napake, ne sodniške,« je povedal v dvobojih z Izolanom še nepremagani Ljubljančan. V svojih razmišljanjih pa je zbodel ali razgalil slovenskega prvaka. »Maribor igra počasno. Za našo ligo je to dovolj.«

Evropa rešuje Zahovića in Milaniča

Kako bi se razpletel derbi, če bi za Maribor igral Rok Kronaveter in za Olimpijo Endri Cekici (prvi je bil kaznovan, drugega je zaradi prevelikega števila tujcev Hadžić raje žrtvoval za evropsko tekmo), lahko navijači le sanjajo, a ne bi spremenil zdajšnjih razmerij, ki močno govorijo v Olimpijin prid. Zeleno-beli so moštvo, ki je selekcionirano po sodobnih merilih, po katerih so hitrost razmišljanja in gibanja igralca ključnega pomena. Maribor je ujetnik taktične popolnosti, ki jo zaradi omejenih sposobnosti igralskega kadra (ali zastarelih filozofij?) poskušata uveljaviti selektor Zlatko Zahović in trener Milanič. Kako uspešna sta v tem, zgovorno govorijo žvižgi s tribun. A te lahko že v trenutku zamenjajo aplavzi zaradi evropskih zmag. Takšna je pač mariborska publika, lokalpatriotska in zaradi uspehov v tem desetletju še dovolj potrpežljiva, da še ne zahteva revolucije. Ob scenariju, da Maribor preskoči AIK, Olimpija pa ne Malatye, bosta hitro pozabljeni zdaj kritizirani mariborska počasnost in zaostala igra. Olimpijina hitrost pa najbrž ne bo več nujen zgled.



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije