OČETOVSKI DOPUST

To je pravica, ki je očetje v Sloveniji ne izkoristijo v celoti

Izraba očetovskega dopusta bi bila lahko večja.
Fotografija: Očetje na očetovskem dopustu lahko bolje spoznajo potrebe svojih otrok. Mnogi ob tem pravijo, da se je tisti, ki si je izmislil izraz očetovski dopust, grdo pošalil, saj se ob otroku nikoli zares ne spočiješ. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Očetje na očetovskem dopustu lahko bolje spoznajo potrebe svojih otrok. Mnogi ob tem pravijo, da se je tisti, ki si je izmislil izraz očetovski dopust, grdo pošalil, saj se ob otroku nikoli zares ne spočiješ. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Če slovenski očetje pri porodu pridno sodelujejo, pa je pri izrabi očetovskega dopusta delež precej manjši. Po podatkih ministrstva za delo je v letu 2017 prvih 15 dni očetovskega dopusta koristilo 16.366 očetov (rodilo se je 20.241 otrok). Ob rojstvu otroka tako očetje načelno še vzamejo dopust, a pravice do dodatnih 15 dni izkoristi le peščica – 1844 očetov. Dodatnih pet dni plačanega dopusta, ki so ga očetje dobili v letu 2016 (do spremembe zakona 1. maja 2018), je izkoristilo 9502 očetov.

Družinski prejemki: očetovski dopust. FOTO: Mddsz, posnetek zaslona
Družinski prejemki: očetovski dopust. FOTO: Mddsz, posnetek zaslona

Na Centru za socialno delo Šiška opažajo, da je koriščenje dopusta najbolj odvisno od vrste zaposlitve očeta. Največ očetov, ki koristijo dopust v celoti, so samozaposleni ali lastniki podjetij. Koriščenje dopusta pa je odvisno tudi od tega, kako se lahko očetje dogovorijo za daljšo odsotnost pri svojem delodajalcu.

Očetje med poglavitnimi razlogi za manjše izkoriščanje očetovskega dopusta navajajo predvsem višino nadomestila, prožnost sistema dopustov, dostopnost informacij ter strah pred izključenostjo s trga dela.

15 koledarskih dni je enako 11 delovnim dnem

Od letošnjega leta lahko očetje otrok, rojenih po 1. maju 2018, izrabijo vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, pri čemer morajo najmanj 15 dni izrabiti v strnjenem nizu kadar koli od rojstva otroka, pri čemer morajo najmanj 15 dni izrabiti kadar koli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Očetovski dopust lahko oče koristi v obliki polne ali delne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu ali po dneh, kar pomeni, da je 15 koledarskih dni enako 11 delovnim dnem.

Očetje se za starševski in očetovski dopust odločajo čedalje pogosteje v skoraj vseh državah članicah, tudi v Sloveniji.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas