NEVARNA PLESEN

FOTO: Bralka prerezala otroško igračo in doživela šok

Že leta velja za eno najbolj priljubljenih vodnih igrač. 
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Rumena račka je gotovo ena najbolj priljubljenih in najbolj znanih igrač, s katerimi se med kopanjem zabavajo naši najmlajši. Nadvse ljubka igrača pa ni tako nedolžna, kot je videti na prvi pogled. Na past in nevarnost, ki se skrivata v njej, nas je opozorila bralka Manja, ki je žrtvovala hčerino najljubšo igračo in jo prerezala. 

Se tudi vaš malček rad igra s to igračo? FOTO: bralka Manja
Se tudi vaš malček rad igra s to igračo? FOTO: bralka Manja

Skozi luknjico (piskač) vanjo teče voda, s katero se običajno otroci radi škropijo in polivajo, a težava nastane takrat, ko se račka ne posuši. V toplem in vlažnem okolju ima tako plesen idealno priložnost za rast in hitro širjenje, saj se igrača v notranjosti ne more dobro posušiti niti je ni mogoče dobro očistiti.

Da se nekaj nabira v njej, je bilo mogoče videti že na zunaj, saj so se v kotičkih notranjosti pojavile črne lise, nam je pojasnila Manja. »Ko smo račko prerezali, pa se je izkazalo, da se je v njej zaredila že zajetna količina plesni.«

Toplo in vlažno, idealno za širjenje spor. FOTO: bralka Manja
Toplo in vlažno, idealno za širjenje spor. FOTO: bralka Manja

Kako preprečiti, da v igrače s piskačem ne pride voda? Eden najučinkovitejših načinov je ta, da še pred prvo uporabo z lepilom ali s silikonom zapolnite luknjico, saj voda v igračo tako ne bo mogla pronicati.

Črna plesen, ki se lahko naseli tudi drugod v našem domu, je izjemno nevarna, zato se je je treba znebiti. Spore se hitro in enostavno prenašajo in so lahko nevarne za zdravje. Pojavijo se lahko alergije, infekcije ali druge bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije