PARTNERSKI ODNOS

Napake, ki jih delajo starši, niso povezane z otroki

Najboljše, kar lahko starši storijo za svoje otroke, je, da negujejo svoj partnerski odnos.
Fotografija: Ko postanete starši, ne pozabite na svoje potrebe. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Ko postanete starši, ne pozabite na svoje potrebe. FOTO: Blaž Samec, Delo

Z rojstvom otroka prevzamete novo življenjsko vlogo – postanete starši. Takrat se začne vse vrteti okrog otroka, pri tem pa pozabljamo na svoje potrebe in potrebe partnerja. Pogosto nezavedno ljubezensko življenje potisnemo v drugi plan. Partnerji med razlogi, zaradi katerih pride do ohladitev odnosa, največkrat omenjajo pomanjkanje časa in utrujenost zaradi neprespanih noči. Problem se pogosto skriva tudi v hormonskih spremembah pri ženskah in lahko se bistveno spremeni tudi njihovo spolno poželenje. V mnogih družinah se partnerja oddaljujeta in vse podrejata otroku, kar je najpogostejša napaka, ki jo novopečeni starši radi ponavljajo.


O tem je spregovoril tudi eden najbolj poznanih družinskih terapevtov današnjega časa Jesper Juul, čigar knjige o vzgoji in starševstvu je mogoče dobiti tudi pri nas. »Vzemite si čas zase in si v spomin prikličite, kako je biti samo partner. Pojdite v kino, na sprehod, na večerjo ... Otrokom dajte vedeti, da sta mati in oče sedaj drug drugemu središče sveta,« svetuje Juul. Ko si boste vzeli čas in prostor za prevetritev ljubezenskega odnosa, bodo vsi člani vaše družine zaživeli bolje in srečneje. Le tako boste ustvarili okolje, v katerem rastejo srečni in samozavestni otroci in njihovi srečni starši.


Kakovosten odnos med partnerjema ni samoumeven. Zanj se je treba dolgoročno truditi. Morda ne zveni romantično, a vaš odnos lahko reši tudi seks p dogovoru. Eden od petih parov trdi, da je na ta način ljubezensko življenje še bolj romantično in strastno od spontanega seksa. Seveda pa morda vsak par najti pravo formulo zase ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije