MATI IN DOJENČEK

Pet nasvetov za lažje dojenje

Dojenje je naravnejša stvar na svetu.
Fotografija: Nekaj nasvetov za dojenje. FOTO: Nataliaderiabina Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nekaj nasvetov za dojenje. FOTO: Nataliaderiabina Getty Images/istockphoto

Če ste v veselem pričakovanju ali pa ste ravnokar povile malo štručko, potem bo dojenje kmalu postalo vaša realnost. Toliko, kolikor je mamic, toliko je tudi zgodb o dojenju. Nekatere o tem pripovedujejo kot o najbolj spontanem dogajanju ob dojenčkovem rojstvu, spet druge se mučijo tedne in mesece, da bi dojenje lepo steklo. Na nekatere stvari ne morete vplivati, lahko pa si s spodnjimi nasveti nekoliko olajšate obdobje dojenja in pripravo nanj.

1. Priprava na dojenje
Že v času nosečnosti se lahko psihično pripravite na dojenje. Pozanimajte se, kako je vse skupaj, predvsem pa se sprostite in si dovolite, da narava naredi svoje.
2. Ne čakajte
Pomembno je, da otroka pristavite že v porodni sobi in ga tudi kasneje na oddelku dojite pogosto: pri dojenju je namreč tako, da več ko dojimo, več je mleka, ne obratno.
3. Udobno se namestite
Najpomembnejše je, da najdete udoben položaj. Poskušajte toliko časa, dokler ne najdete takšnega, ki vam ustreza. »Največ težav, povezanih z dojenjem, je prav zaradi slabega položaja,« pravi Vicky Williams, svetovalka za dojenje. »Najboljši položaj je tisti, kjer gravitacija vleče otroka k mami, tako se vi lahko blago nagnete, da bi se otrok lepo namestil ob vašo kožo, kjer mu bo udobno.« 
4. Naučite dojenčka, da se pravilno prisesa na bradavico
Ključno za uspešno dojenje je pripraviti dojenčka, da objame bradavico tako, da mu gre naravnost v usta. Če boste to dosegli, bo manj možnosti, da dobite ranice okoli bradavic. Dojenčki imajo prirojeni instinkt, kako se prisloniti na prsi, vi pa otroku pomagajte, da namesti usta, in poskrbite, da ga gravitacija vleče k vam in ne od vas.
5. Pozabite na urnik
Kot je dojenje za vas nekaj novega, tako je nekaj novega tudi za vašega dojenčka. Dojenček nima predstave o pravem času za hranjenje, zato se prilagaja vam. »Pri vsem tem gre za to, da se ves čas učite in opazujete otrokove znake, da znate predvideti, kdaj želi sesati,« pravi Vicky. Boljše je, da se drug drugemu prilagodita, kot pa da se držite neke rutine, ki ne bo imela konkretne zveze s potrebo po dojenju, kar je najpomembnejše.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije