ALZHEIMER

Zdravnik razkril, pri kateri starosti morate izločiti alkohol, da preprečite to bolezen

Nobena skrivnost ni, da alkohol ni ravno zdravilno sredstvo, a s starostjo se njegov vpliv na počutje še povečuje.
Fotografija: Pametno je omejiti alkohol. FOTO: Toby Melville Reuters
Odpri galerijo
Pametno je omejiti alkohol. FOTO: Toby Melville Reuters

Ameriški nevrolog je natančno določil starost, pri kateri se je dobro popolnoma odpovedati alkoholu. Navedel je prepričljive razloge: popolna opustitev alkohola bi namreč lahko odložila nastanek demence.

Raziskave, ki jih je izvedlo britansko društvo obolelih za alzheimerjevo boleznijo Alzheimer's Society, kažejo, da lahko močno pitje alkohola poveča verjetnost za razvoj demence.

image_alt
Samo v Sloveniji: voznica brez izpita, z neregistriranim avtom z ukradenimi tablicami in še do konca pijana

Uživanje alkohola je neposredno povezano z zmanjšanjem bele snovi v možganih, kar lahko moti normalno delovanje tega organa. Dr. Richard Restak, avtor knjige Kako preprečiti demenco, je podrobno opisal, kako lahko alkohol vpliva na delovanje možganov, in ga označil za neposredni nevrotoksin.

Kdaj prenehati piti?

Nevrotoksin je snov, ki poškoduje, uniči ali poslabša delovanje živčnega sistema. Dr. Restak je glede na možno škodo, ki jo povzroča alkohol, predlagal starost, pri kateri bi morali povsem opustiti pitje, poroča ameriški Mirror.

image_alt
Kako zdrava so vaša jetra

»Vprašajte se, zakaj pijem? Če je odgovor 'ker mi alkohol pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati tesnobo', ste morda v nevarnosti in verjetno je najbolje, da popolnoma prenehate piti,« je zapisal. »Če ste stari 65 let ali več, vam toplo priporočam, da alkohol popolnoma in trajno izločite iz svoje prehrane.«

Alkohol močno vpliva na zdravje možganov. FOTO: Gorodenkoff Getty Images/istockphoto
Alkohol močno vpliva na zdravje možganov. FOTO: Gorodenkoff Getty Images/istockphoto

Družba Dementia UK je povezala prekomerno pitje alkohola s posebno vrsto demence in pojasnila: »Možganske poškodbe, povezane z alkoholom, nastanejo zaradi prekomernega uživanja alkohola v daljšem časovnem obdobju. Vzrok je lahko kombinacija učinkov, vključno s pomanjkanjem vitamina B1 (tiamina), toksičnimi učinki alkohola na živčne celice, poškodbami glave in poškodbami krvnih žil.«

image_alt
To je pijača za večjo vzdržljivost med rjuhami

Da bi se izognili poškodbam možganov zaradi alkohola, je priporočljivo omejiti uživanje alkohola na največ 14 enot na teden, razporejenih v vsaj treh dneh. Drugi ključni dejavniki vključujejo obvladovanje stresa, uravnoteženo prehrano, opustitev kajenja, povečanje telesne dejavnosti in duševne stimulacije ter nadzor krvnega tlaka, holesterola in telesne teže.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije