ZAVEZNIKI

Začimbe za raven trebuh

Vloga začimb še zdaleč ni izboljšanje okusa jedi, pomagajo tudi do lepše postave.
Fotografija: Začimbe za okusnejše jedi in ožji pas. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Začimbe za okusnejše jedi in ožji pas. FOTO: Thinkstock

V bitki s kilogrami sta najmočnejši orožji gibanje in primerna prehrana – ter dodatki, ki so v prvi vrsti namenjeni bogatejšemu okusu jedi, lahko pa skrajšajo tudi pot do cilja. To so začimbe. Nekatere pripomorejo do lepe postave in do ploskega trebuha. Najučinkovitejše so tiste, ki dvignejo temperaturo telesa, zato spodbujajo zgorevanje maščob in pospešujejo presnovo. 

Cimet

To začimbo pridobivajo iz lubja cimetovca. Obstajata dve vrsti te rastline: kitajski ter (bolj zdrav in cenjen) cejlonski cimetovec. Cimet vsebuje antioksidante, varuje pred okužbami in krepi odpornost, pomaga pa tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja, saj spodbuja nastajanje inzulina. Ob tem zaviralno vpliva na tek in dlje ohranja sitost. Če ga boste redno dodajali jedem, bo torej pozitivno vplival na telesno maso. Čeprav ga večina uporablja pri pripravi peciv, je dobrodošel tudi v kavi, kot dodatek ovseni kaši, jogurtu, skuti ter sadnim zmeškom in solatam.

Ingver

Znan je po svojem pozitivnem učinku na prebavo, blaži telesna vnetja, pomaga pa tudi pri nadzorovanju kilogramov. V organizmu namreč zavira nastajanje kortizola, pod vplivom katerega se maščobne obloge kopičijo prav na trebuhu.

Kurkuma

Dobrodošla je pri številnih težavah z zdravjem, preprečuje pa tudi nalaganje maščobnih celic in pospešuje presnovo maščob. Lahko jo dodajate jedem in napitkom, najučinkovitejša pa je rahlo popražena na olju z dodatkom črnega popra.

Kajenski poper

V resnici z drugimi vrstami popra nima nič skupnega, saj se pridobiva z mletjem posušene kajenske paprike. Kakor vse termogene začimbe, ki v telesu dvignejo temperaturo, kajenski poper manjša tek, pospešuje presnovo in pomaga pri porabi kalorij, za kar je zaslužen antioksidant kapsaicin. Če imate radi pikantne jedi, torej obroke začinite s kajenskim poprom. Za večje kulinarične užitke in manjši obseg trebuha.

Črni poper

Poceni in vsem dostopna začimba izjemno blagodejno vpliva na prebavo in vsebuje fitonutriente, ki sodelujejo pri razbijanju maščobnih celic. V ajurvedi se črni poper najpogosteje uporablja za hujšanje. Primeren je za številne jedi, če ga po pomoti vanje nasujete preveč, dodajte malo mleka ali jogurta, ki nevtralizirata njegov okus, ne izničita pa delovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije