MRZLICA DENGA

Znanstvenik WHO svari: »Velika grožnja prihaja v ta del Evrope«

Simptomi te bolezni vključujejo povišano telesno temperaturo, mišične krče in bolečine v sklepih, v manj kot odstotku primerov pa se konča s smrtjo.
Fotografija: Denga je virusna vročinska bolezen, ki jo prenašajo komarji. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Denga je virusna vročinska bolezen, ki jo prenašajo komarji. FOTO: Getty Images/istockphoto

Mrzlica denga bo v tem desetletju postala velika grožnja v južni Evropi, južnih Združenih državah in delih Afrike, saj višje temperature ustvarjajo ugodne pogoje za komarje, ki prenašajo to bolezen, je dejal glavni znanstvenik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Bolezen že dolgo pesti večji del Azije in Latinske Amerike, vsako leto pa povzroči približno 20.000 smrti.  Veliko primerov ostaja neprijavljenih, vendar je bilo leta 2022 po vsem svetu prijavljenih 4,2 milijona primerov, uradniki za javno zdravje pa so opozorili, da se letos pričakujejo rekordne stopnje prenosa. Bangladeš denimo trenutno doživlja najhujši izbruh doslej, z več kot 1000 smrtnimi žrtvami.

»O dengi se moramo pogovarjati veliko bolj proaktivno,« je za Reuters dejal Jeremy Farrar, specialist za nalezljive bolezni, ki se je Svetovni zdravstveni organizaciji pridružil maja letos. »Države moramo resnično pripraviti na to, kako se bodo soočile z dodatnim pritiskom, ki bo prišel ... v prihodnosti v mnogih velikih mestih.«

image_alt
V Evropo prihajajo najbolj smrtonosne bolezni, ki jih do zdaj nismo poznali

Farrar je še dejal, da se bo okužba verjetno razmahnila in postala endemična v delih Združenih držav, Evrope in Afrike, saj bodo zaradi globalnega segrevanja nova območja gostoljubna za komarje, ki jo širijo. To bo povzročilo velik pritisk na bolnišnične sisteme v številnih državah, je opozoril.

Kateri so simptomi mrzlice denga? 

Večina ljudi, ki zbolijo za dengo, nima simptomov, kar pomeni, da naj bi bile stopnje primerov veliko višje od poročanih številk. Simptomi vključujejo povišano telesno temperaturo, mišične krče in bolečine v sklepih, v manj kot odstotku primerov pa se  konča s smrtjo.

Za dengo ni posebnega zdravljenja, čeprav je na voljo cepivo. V začetku tega tedna je WHO priporočila cepivo Qdenga podjetja Takeda Pharmaceuticals za otroke, stare od 6 do 16 let, na območjih, kjer je okužba velik javnozdravstveni problem.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije