SALMAN RUSHDIE

Znani pisatelj v napadu oslepel, prav tako ne more več uporabljati roke

Salman Rushdie po brutalnem napadu z nožem ne bo več videl na eno oko.
Fotografija: Zaradi Satanskih stihov se že desetletja skriva. FOTO: Scanpix Denmark/Reuters
Odpri galerijo
Zaradi Satanskih stihov se že desetletja skriva. FOTO: Scanpix Denmark/Reuters

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je po napadu v ZDA, kjer ga je avgusta na literarnem dogodku v ameriški zvezni državi New York zabodel 24-letni napadalec, oslepel na eno oko, prav tako ne more več uporabljati ene roke.

Oslepel je na eno oko. FOTO: Reuters
Oslepel je na eno oko. FOTO: Reuters

To je v pogovoru za španski časnik El Pais potrdil njegov literarni agent Andrew Wylie, ni pa hotel razkriti, ali je Rushdie še vedno v bolnišnici. Napad je primerjal z atentatom na pevca skupine The Beatles Johna Lennona, ko ga je leta 1980 na Manhattnu pred njegovim stanovanjskim blokom ustrelil neuravnovešeni Mark David Chapman.

Zgodilo se je 12. avgusta v kulturnem centru v kraju Chautauqua, kjer je imel 75-letni Rushdie literarno predavanje. Napadalec je z nožem vdrl na oder in ga brutalno napadel, tako da je pisatelj utrpel tri hude rane na vratu in še 15 ran drugod po telesu.

Napadalec, 24-letni Hadi Matar iz New Jerseyja, je trenutno v zaporu. Obtožnica ga bremeni poskusa umora. V pogovoru za New York Post je nedavno dejal, da Rushdieja ni maral, saj da ni dober človek, ker napada islam. Ni pa potrdil, da bi ga napadel zaradi smrtne obsodbe oziroma fatve, ki za Rushdieja velja od leta 1989, ko jo je zaradi njegove knjige Satanski stihi zoper njega izrekel takratni iranski verski voditelj ajatola Homeini. Rushdie se od takrat skriva.

Po napadu je zelo poskočila prodaja Satanskih stihov. Kot so sporočili iz družbe Nielsen BookScan, je prodaja v prvem tednu po napadu narasla za 236 odstotkov, v pisateljevi založbi Vintage pa zaradi večjega povpraševanja že pripravljajo ponatis. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije