PRED NOVINARJI

VIDEO: Šok za ministrico: sekretar odstopil, ker država izumira

Ministrica mu je predala besedo, nato je presenetil njo in vse prisotne. 
Fotografija: Državni sekretar je poskrbel za pravi škandal. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Državni sekretar je poskrbel za pravi škandal. FOTO: Youtube

ZAGREB – Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Marin Strmota (HDZ) je danes odstopil kar sredi novinarske konference, na kateri je ministrica Nada Murganić (HDZ) predstavila ukrepe za izboljšanje demografske slike države. Strmota je ocenil, da so ukrepi nezadostni, ter zapustil dogodek.

Ministrica Murganićeva je na novinarski konferenci po seji sveta vlade za demografsko revitalizacijo Hrvaške predstavila ukrepe, ki jih vlada namerava uveljaviti, da bi ustavili negativne demografske trende. Med drugim naj bi podaljšali delovnik in dostopnost otroških vrtcev v različnih delih Hrvaške ter razširili možnosti za pridobitev otroškega dodatka.Strmota je nato potrdil navedbe novinarjev, da so enake demografske ukrepe predstavili že novembra lani, in je dejal, da gre za »veliko folkloro«. Dodal je, da je v vladi 16 mesecev in da kot demograf meni, da predlagani ukrepi niso dovolj resni. Nato je pred kamerami povedal, da odstopa s položaja državnega sekretarja, »ker država izumira«. Ocenil je tudi, da z neresnim pristopom, kot je bil danes predstavljen, ni mogoče izboljšati demografskega stanja, ki je najslabše v zgodovini države.

Hrvaški statistični urad je danes objavil, da je lani na Hrvaškem umrlo 17.614 ljudi več, kot se jih je rodilo, kar je najvišji negativni naravni prirastek. Doslej je to veljalo za leto 2015, ko je umrlo 16.050 oseb več, kot se jih je rodilo. Lani je bilo na Hrvaškem rojenih 36.647 otrok, umrlo pa je 54.261 prebivalcev.

Odločitev Strmote je presenetila ministrico Murganićevo, ki je novinarjem dejala, da ni vedela, da bo državni sekretar odstopil. Meni, da gre za »nepotrpežljivost mladega človeka in znanstvenika«. Prepričana je, da bodo ukrepi, ki jih je danes predstavila, uspešni.

Bo odšla tudi ministrica?

Novinarji so Murganićevo pred današnjim prihodom na sejo sveta na sedežu vlade prosili tudi za komentar medijskih ugibanj, da bo ena od članic vlade, ki bo morala odstopiti ob domnevni rekonstrukciji desnosredinske vlade. Ni želela odgovoriti, ali uživa zaupanje premierja Andreja Plenkovića, temveč je dejala, da je osredotočena na pomembne naloge, ki so pred njo na področju revitalizacije države.

Zagrebški tednik Nacional je objavil, da namerava Plenković odstaviti podpredsednico vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić zaradi zapletov z izbiro svetovalcev pri vodenju postopka izredne uprave v koncernu Agrokor. Poročal je tudi, da bo Plenković v »paketu« odstavil tudi Murganićevo, ki je s svojimi izjavami v preteklosti škodila ugledu vlade. Med drugim je v primeru nasilja predsednika Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića nad soprogo nedavno ocenila, da je »to pač tako v zakonu«. Bila je tudi v središču prednovoletne afere, ko so pakete iz skladov EU za najbolj ogrožene otroke razdelili v zasebnem vrtcu, ki ga vodi Katoliška cerkev.

Plenković naj bi se za sodelovanje zahvalil tudi ministru za zdravstvo Milanu Kujundžiću, še piše Nacional, ki se sklicuje na vire iz najožjega kroga predsednika hrvaške vlade.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije