ZADNJA KNJIGA

Verjel v inteligenco v vesolju, boga zanikal

Stephen Hawking v zadnji knjigi odgovarja na velika vprašanja. Nihče ne upravlja vesolja, je bil prepričan slavni fizik.
Fotografija: Stephen Hawking Foto: AP
Odpri galerijo
Stephen Hawking Foto: AP

V torek so objavili zadnjo knjigo slavnega fizika Stephena Hawkinga, ki je umrl marca letos. Knjigo z naslovom Kratki odgovori na velika vprašanja je dokončala njegova družina po smrti slavnega znanstvenika in prinaša odgovore na vprašanja, ki so jih ljudje najpogosteje zastavljali Hawkingu. Bo človeštvo preživelo? Bi morali kolonizirati vesolje? Eno od vprašanj se nanaša tudi na obstoj boga. »Bog ne obstaja. Nihče ne upravlja vesolja. Stoletja so ljudje verjeli, da ljudje z invalidnostjo, kot sem sam, tako žive zaradi božjega prekletstva. No, meni je ljubše pojasnilo, da je vse mogoče razložiti na drugačen način, s pomočjo naravnih zakonov,« je zapisal Hawking v svoji zadnji knjigi.

Slavni znanstvenik – večino življenja je trpel zaradi amiotrofične lateralne skleroze (ALS), nevrodegenerativne motnje, znane tudi kot gehrigova bolezen, tik pred smrtjo se je ukvarjal z zdaj objavljeno knjigo – je večkrat pisal in pojasnjeval, zakaj ne verjame v (obstoj) boga, v novi knjigi pa je ponudil več zanimivih odgovorov na velika vprašanja, večja od tega, ali bog je ali ne. Tako med drugim razkriva, da verjame v obstoj inteligentnega življenja zunaj Zemlje. »Nekje obstajajo oblike inteligentnega življenja. Preden poskušamo z njimi vzpostaviti stik in komunicirati, bi se morali še malo razviti,« je zapisal znanstvenik, ki dopušča tudi možnost potovanja skozi čas. »Potovanja nazaj skozi čas, v skladu z našim trenutnim razumevanjem, ne moremo popolnoma izključiti,« je še navrgel Hawking in predvidel, da bomo v naslednjih 100 letih zmogli potovati kamor koli v našem Osončju.

No, pokojni je sporočil, da sta izobraževanje in znanost v večji nevarnosti kot kdaj prej in da se strokovnjakov ne spoštuje: pravi, da sta izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika in brexit del globalnega upora proti strokovnjakom, ki vključuje tudi znanstvenike. Hawking sporoča, da mora znanost rešiti velike težave sveta, med drugimi podnebne spremembe, renaseljenost, izumiranje vrst, uničevanje gozdov in onesnaženje oceanov. »Kaj čaka tiste, ki so zdaj mladi? Z gotovostjo lahko rečem, da bo njihova prihodnost odvisna od znanosti in tehnologije bolj kot pri dozdajšnjih generacijah.« Mlade je prosil, naj pogledajo gor, v zvezde, ne dol, v svoja stopala, in se vprašajo, zakaj obstaja vesolje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije