ZADRUGA

Ugasnili resničnostni šov, v katerem so tekmovali tudi Slovenci

Lastnik srbske televizije Pink po strelskih napadih ukinja resničnostni šov Zadruga.
Fotografija: Zadruga je najbolj znani resničnostni šov v Srbiji. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube
Odpri galerijo
Zadruga je najbolj znani resničnostni šov v Srbiji. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube

Lastnik provladne televizije Pink Željko Mitrović bo na priporočilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića najkasneje v desetih dneh ukinil resničnostni šov Zadruga. Tovrstni šovi predstavljajo skoraj tretjino programa na TV Pink, kar je tudi eden od razlogov opozicije za zahtevo po odvzemu nacionalne frekvence tej televiziji.

»Na priporočilo srbskega predsednika predsednika Aleksandra Vučića sem sprejel odločitev, da v najkrajšem možnem roku, ne daljšem od desetih dni, ukinem resničnostni šov Zadruga. Verjamem, da sta enotnost Srbije in ocena predsednika republike pomembnejši od vsake vrste interesa in mojega osebnega interesa,« je Mitrović sporočil v četrtek na družbenem omrežju Twitter.

Zadruga je najbolj znani resničnostni šov v Srbiji. Televizija Pink ga predvaja od leta 2017. Znan je po visokih denarnih nagradah in honorarjih, nasilnih prizorih in opolzkostih ter po kontroverznih tekmovalcih, med katerimi so bili tudi nekdanji zaporniki. Prizori nasilja in kletvice so med predvajanjem šova čez dan cenzurirani, ponoči pa jih predvajajo brez omejitev.

V šovu so sodelovali tudi Slovenci - med drugim Denise Dame in Urša Škofic.

Denise Dames z Janjušem, ki ga je Slovenka s svojimi čari naravnost hipnotizirala. FOTO: Zadruga, Zaslonski posnetek
Denise Dames z Janjušem, ki ga je Slovenka s svojimi čari naravnost hipnotizirala. FOTO: Zadruga, Zaslonski posnetek

To je bila zahteva protestnikov

Ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, je bila sicer tudi ena od zahtev na majskih protestih v Beogradu, ki jih je organizirala opozicija.

image_alt
Dopisnik RTV Boštjan Anžin delil posnetke iz Beograda, ob katerih boste onemeli (FOTO, VIDEO)

Protestniki med drugim zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy. To sta tudi televiziji, na katerih je delež resničnostnih šovov največji. Na televiziji Happy je v prvih treh mesecih tega leta na primer znašal 11 odstotkov, na televiziji Pink pa 39 odstotkov, predvsem zaradi šeste sezone Zadruge, je pokazalo poročilo sveta za regulacijo medijev (REM).

REM v Srbiji sicer nadzoruje delo elektronskih medijev, ena od zahtev opozicije pa je tudi zamenjava vseh članov sveta tega organa.

Protesti pod sloganom Srbija proti nasilju v srbski prestolnici potekajo vsak petek vse od dveh strelskih napadov v začetku meseca, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi. Ta teden bodo zaradi današnjega provladnega shoda v organizaciji Vučićeve Srbske napredne stranke izjemoma potekali v soboto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije