RAZKRITO

Tutankamon je bil bojevnik

Računalniška analiza 3000 let starega oklepa je pokazala izdatno obrabo. Novi dokazi so ovrgli domnevo, da je bil faraon bolehen in slaboten deček.
Fotografija: Slovita maska faraona Tutankamona FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Slovita maska faraona Tutankamona FOTO: Guliver/Getty Images

Sloviti faraon​ Tutankamon je bil najverjetneje močan voditelj, ki se je boril v bitkah. To potrjujejo novi dokazi po temeljiti preiskavi 3000 let starega usnjenega oklepa, ki ga je nosil 18-letni faraon. Nova odkritja so v nasprotju z našim prepričanjem, da je šlo za šibkega, bolnega in nebogljenega otroka. Verjetneje je šlo za izkušenega bojevnika, kar bi v celoti spremenilo naše razumevanje starodavnega Egipta.

Poskušajo ugotoviti, kako so izdelovali usnjene luske.
Poskušajo ugotoviti, kako so izdelovali usnjene luske.

Raziskovalec Univerze Northampton je rekonstruiral faraonov zaščitni oklep, ki je bil z njim v grobnici, in takoj omajal vladarjev sloves sanjača in filozofa. S pomočjo računalniške vizualizacije (Reflectance Transformation Imaging – RTI) so temeljito pregledali bojni oklep. Tako so lahko sestavili njegove posamezne dele in si jih ogledali pod spreminjajočim se kotom svetlobe. »Opazili smo obrabo ob robovih usnjenih lusk, kar pomeni, da je bil oklep izdatno uporabljan,« je povedala raziskovalka Lucy Sinner. »To pomeni, da je bil z njim v bitki. Če to drži, gre za izjemno odkritje.« Lucy se osredotoča prav na raziskovanje egipčanskih in nubijskih usnjenih predmetov, da bi bolje razumela, kako so jih izdelovali in kako so bili videti.

Usnjeni oklep je v zelo slabem stanju. FOTO: Fb
Usnjeni oklep je v zelo slabem stanju. FOTO: Fb

Tutankamon je bil star osem ali devet let, ko je 1332. pred našim štetjem postal faraon, umrl je deset let pozneje. Njegovo grobnico je v Dolini kraljev leta 1922 odkril Howard Carter. Pri proučevanju usnjenih oblačil je velika težava, ker navadno propadejo, saj je usnje občutljivo za vlago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije