ZABAVA BREZ MEJA

Toliko piva so spili na Oktoberfestu

Po 7,3 milijona litrih popitega piva zapira vrata.
Fotografija: Številke segajo v nebo. FOTO: Michael Dalder, Reuters
Odpri galerijo
Številke segajo v nebo. FOTO: Michael Dalder, Reuters

MÜNCHEN – V bavarski prestolnici München se je danes za leto dni poslovil tradicionalni festival Oktoberfest. Kot so ob zaprtju sporočili prireditelji, so letos zabeležili 6,3 milijona obiskovalcev, ki so spili skupno 7,3 milijona litrskih vrčkov piva. Obiskovalcev je bilo približno toliko kot lani, so bili pa očitno manj žejni, saj so na letošnjem festivalu spili 200.000 litrov piva manj kot lani. Ob pijači so od odprtja 21. septembra pa do danes pojedli skupno 129 volov in 29 telet.

Zdravniki so obravnavali 600 ljudi, ki so se zastrupili z alkoholom, kar je 120 manj kot lani.

Policisti so letos zabeležili rekordno število tistih, ki so po obisku festivala vozili opiti. Kot navaja dpa, so ustavili 774 vinjenih voznikov, med njimi 414 na električnih skirojih. Organizatorji festivala so sicer ravno zaradi skrbi, da bi se njihovi uporabniki vozili opiti, letos omejili uporabo električnih skirojev na širšem prizorišču.

Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga med epidemijo kolere, v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja ter času obeh svetovnih vojn.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije