DIVJA VRSTA

Tasmanski tiger morda ni izumrl

Zadnji uradni primerek je poginil pred več kot 80 leti v Hobartu. Avstralske oblasti objavile dokument z novimi pričevanji.
Fotografija: Zadnji je poginil v živalskem vrtu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zadnji je poginil v živalskem vrtu. FOTO: Guliver/Getty Images

Morda ne gre samo za govorice, so sklenile avstralske pristojne oblasti in objavile uradni dokument, v katerem so zbrana pričevanja vseh tistih, ki naj bi videli (izumrlega) tasmanskega tigra.
 

Tudi samica z mladiči


Ali se primerki Thylacinus cynocephalusa še vedno skrivajo v divjini, znanost raziskuje že desetletja, zadnja leta pa naj bi bilo srečanj človeka z živaljo, ki naj bi se od sveta dokončno poslovila pred več kot 80 leti, zelo veliko, zato je avstralska vlada njihova pričevanja vzela pod drobnogled.


V zadnjih treh letih naj bi namreč na otoku, ki leži južno od Melbourna, tasmanskega tigra opazili kar osemkrat in žival tudi natančno opisali: velika naj bi bila kakor srednje velik pes, kožuh je imela rumenkast in rjav ter progast po hrbtu; rep je bil čvrst in tog, od začetka proti koncu se je tanjšal, čeljust je bila videti močna. Nekateri naj bi srečali celo samico z mladiči, da je tasmanski tiger še kako živ in še vedno običajen stanovalec divjine, pa že dolgo zatrjujejo tudi domorodci Tasmanije.


Kljub številnim domnevnim srečanjem ni nihče živali posnel, pa čeprav so turisti običajno dobro tehnološko opremljeni, nekateri pa so trdili, da so lahko povsem umirjeno in nič kaj plašno žival opazovali tudi po več minut.

Mnogi so žival natančno opisali, a zanesljivega posnetka ni.
Mnogi so žival natančno opisali, a zanesljivega posnetka ni.
Glede tasmanskega tigra tako še vedno uradno velja, da je zadnji primerek poginil leta 1936 v živalskem vrtu v Hobartu v Tasmaniji, kot razlog za izumrtje živali pa navajajo krivolov in povečano populacijo konkurenčnih dingov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije