STRAŠNO

Raziskava pokazala: 30 odstotkov se jih vrne v bolnišnico, eden od osmih umre

Mnogi, ki prebolijo bolezen, se kmalu vrnejo v bolnišnico, kaže študija, ki je vključevala več kot 47 tisoč oseb.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters

Stroka že ves čas trajanja epidemije opozarja na dolgotrajne in skrb vzbujajoče posledice okužbe z novim koronavirusom. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Leicester, pa celo kaže, da se skoraj tretjina tistih, ki so covid 19 prebolevali v bolnišnicah, v petih mesecih po preboleli okužbi zaradi zapletov vrne v bolnišnico, eden od osmih pa umre. Raziskavo so izvedli v prvem valu pandemije a univerzi Leicester in vanjo vključili 47.780 oseb, ki so v prvem valu potrebovale bolnišnično zdravljenje.

Strokovnjaki so ugotovili, da covid vpliva na delovanje organov in povzroča dolgotrajne ter celo usodne posledice. Najbolj na udaru je srce, pojavljajo se diabetes, kronične bolezni pri delovanju ledvic in jeter. Vodja raziskave Kamlesh Khunti, profesor, ki se primarno ukvarja z diabetesom in vaskularno medicino, pravi, da je to največja študija o covidu, ki je vključevala odpuščene bolnike do zdaj.

image_alt
Kacin se poslavlja: Bil sem govorec, amortizer in strelovod


»Ljudje, ki odhajajo domov, imajo dolgoročne posledice in se kmalu vrnejo,« je dejal in dodal, da je število tistih, ki se vrnejo, veliko in skrb vzbujajoče. Profesorja so ugotovitve presenetile, presenetilo ga je tudi to, da imajo ljudje toliko različnih težav. Pravi še, da še ni jasno, zakaj prihaja do diabetesa, in da bolniki razvijejo tako diabetes tipa 1 in tipa 2. 

Poudarjajo še, da so med dolgoročnimi posledicami covida tudi dolgotrajna utrujenost, zadihanost, težave s spominom in koncentracijo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije