KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Kacin se poslavlja: Bil sem govorec, amortizer in strelovod

V zadnjem tednu opažamo upad novih okužb.
Fotografija: Vladni govorec za covid Jelko Kacin. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Vladni govorec za covid Jelko Kacin. FOTO: Youtube

Podatki kažejo, da se epidemija umirja, a pred nami je še vseeno nekaj napornih tednov, tako je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v državi razmere komentirala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Novi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki je zadolžen za cepljenje, Jelko Kacin pa je razkril, da je v Slovenijo že prispela nova pošiljka cepiv proizvajalca Pfizer, a je ta manjša od predvidene. 



V Sloveniji so v nedeljo ob 1.404 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 270 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 19,2 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 365 oseb, pozitivnih jih je bilo 23 oziroma 6,3 odstotka. Skupaj je tako novookuženih 293, kažejo podatki sledilnika covida 19.Po vladnih podatkih je bilo v nedeljo hospitaliziranih 1.237 oseb, od tega na intenzivni negi 184. Umrlo je 26 oseb.

Maja Bratuša, ki je z današnjim dnem stopila v čevlje Jelka Kacina, je dejala, da smo po včerajšnjih podatkih Nijz glede na sedemdnevno povprečje še vedno v črnem, tako po številu novopotrjenih okužb na dan kot tudi številu hospitaliziranih.


Hitri antigenski testi še vedno dvigajo prah


»Za nami je aktiven konec tedna, saj smo v soboto in nedeljo obiskali bolnišnice Izola, Celje in Murska Sobota. Ugotovitve iz vseh treh bolnišnic so, da so se vse tri zelo dobro organizirale in prevzemajo paciente iz drugih bolnišnic,« je dejala Marija Magajne. »V Sloveniji vse bolnišnice delujejo kot ena bolnišnica. Med sabo so solidarne in poskušajo pokrivati področja, da je zagotovljena oskrba vsem, ki jo potrebujejo. Vodstva opažajo, da je zasedenost na intenzivnih oddelkih velika, a je obvladljiva. Pričakujemo, da se bo krivulja začela obračati navzdol,« je dejala in dodala, da podatki kažejo na to, da se epidemija umirja. »Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. V tem obdobju moramo delati na tem, da se okužbe ne širijo,« je dejala. 

FOTO: Retvisual, Getty Images, Istockphoto
FOTO: Retvisual, Getty Images, Istockphoto

​O hitrih antigenskih testih je državna sekretarka dejala, da je njihov namen prepoznati tiste primere, ki imajo tako blage znake, da morda sploh ne bi obiskali zdravnika. Posamezniki dobijo informacijo, da so okuženi in potem ustrezno ravnajo. »Slabost je ta, da so manj zanesljivi kot bolj občutljivi PCR-testi,« je še dodala in opozorila, da stroko skrbi, da posameznik dobi lažen vtis, da je varen, zato je opozorila, da je ključno, da posamezniki še naprej upoštevajo vsa priporočila. 


Za hitre antigenske teste, ki so v državi dvigali veliko prahu, so na ministrstvu naredilo novo verifikacijo. Ugotovitve kažejo, da testi dosegajo kriterije nacionalnih smernic. Povedala je še, da so hitri antigenski testi, ki jih uporabljamo za množično testiranje, podobni kot vsi drugi hitri antigenski testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji za druga antigenska testiranje. Meni, da je primerno, da jih ohranimo za obvladovanje epidemije.

Do kakšne mere se lahko ljudje zanesejo na izid hitrega testa?

Če je test pozitiven, to skoraj stoodstotno drži. Če je negativen, to velja tako za hitre antigenske kot tudi PCR-teste, to pomeni za tisti trenutek, ko je bris odvzet.

Kacin v novi vlogi


Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin se je, preden se je posvetil svoji predstavitvi, na dolgo in široko zahvalil vsem, ki so mu pomagali v preteklih mesecih. Izpostavil je svojo družino in prijatelje ter dejal, da mu v tej vlogi ni bilo lahko. »Bil sem govorec, amortizer in strelovod,« je dejal in dodal, da je bilo v desetih mesecih organiziranih 205 novinarskih konferenc.



O svoji namestnici Maji je dejal: »Nobene potrebe ni, da bi tudi ona postala strelovod, tako kot sem bil sam.« Dodal je: »Maja, jaz sem končal, mikrofon je odslej vaš.«



Institut Jožef Stefan (IJS) medtem ugotavlja, da epidemija novega koronavirusa upada. V projekciji širjenja covida 19 ocenjujejo, da nam je z izvajanjem ukrepov uspelo reprodukcijsko število znižati na približno 0,95, kar pomeni, da vsak okuženi okuži manj kot eno osebo. Slovenija bo predvidoma do konca naslednjega tedna prešla v rdečo fazo, menijo.

image_alt
IJS pravi, da epidemija upada! Konec naslednjega tedna že ...


image_alt
Kdaj bomo odprli šole in ukinili nekatere ukrepe? Odgovarja Bojana Beović

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije