PREPISOVAL?

Računalnik razkrinkal Shakespearja

Uporabili so program proti goljufom. Dramatik naj bi posnemal Georgea Northa.
Fotografija: Dennis McCarthy je navdušen nad svojim odkritjem. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Dennis McCarthy je navdušen nad svojim odkritjem. FOTO: Facebook

LONDON – Literarni svet pretresa odkritje, da je sloviti dramatik Shakespeare pogosto segal po neobjavljeni knjigi Georgea Northa iz 16. stoletja z naslovom Kratek diskurz o uporništvu in upornikih. To je potrdil računalniški program, ki ga uporabljajo za odkrivanje goljufivih študentov. Osupljive podobnosti, teme in liki se pojavljajo v njegovih delih Kralj Lear, Macbeth, Rihard II. in Henrik V.
Neobjavljen rokopis sta odkrila strokovnjaka za Shakespearja Dennis McCarthy in June Schlueter. Avtorja študije sta prepričana, da je bil North navdih za Shakespearova dela, nikakor pa ga ne obtožujeta plagiatorstva. Ne glede na njuno stališče pa je program WCopyfind odkril, da se v vseh delih pojavlja podoben jezik. Številni liki so sumljivo podobni. »Če so te trditve resnične, gre za odkritje generacije ali več generacij,« je komentiral Michael Witmore, direktor knjižnice Folger Shakespeare Library v Washingtonu.
Že prej smo vedeli, da je sloviti dramatik iskal navdih v drugih delih, na primer v Holinshedovih Kronikah, a v zadnjih stoletjih ni bilo podobnega odkritja. »To je resnično osupljivo, videti je, da je predelal celotno knjigo, od uvoda do zadnjih strani,« je navdušen 53-letni McCarthy. Računalniška oprema razkriva, da je Northovo delo služilo za kar 20 pasaž v Shakespearovih dramah.
North je bil nepomembna figura na dvoru kraljice Elizabete, omenjeni roman je napisal v 16. stoletju, leta 1933 pa ga je kupila Britanska knjižnica. McCarthy, ki živi v Združenih državah, mu je prišel na sled po odkritju kataloga redkih knjig iz leta 1927. V njem je bila knjiga, ki jo je našel in prebral, namigovala je na Shakespearovo posnemanje Northa. McCarthy je nato našel to knjigo in jo v celoti pretipkal v svoj računalnik ter nato uporabil omenjeni program za iskanje plagiatov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije