OPOZORILO NATU

Putin Zahod zlovešče posvaril pred »uničenjem civilizacije«

Ruski znanstveniki in orožarji, po njegovih besedah, delajo na novem nizu naprednih oborožitvenih sistemov.
Fotografija: Vladimir Putin FOTO: Gavriil Grigorov Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin FOTO: Gavriil Grigorov Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli teden posvaril Nato pred pošiljanjem svojih vojakov na pomoč Ukrajini zaradi izrecne jedrske grožnje.

»Govorilo se je o pošiljanju Natovih kontingentov v Ukrajino. Toda spomnimo se usode tistih, ki so poslali kontingente v preteklosti. Zdaj bodo posledice za intervencioniste veliko bolj tragične,« je dejal Putin v govoru v ruskem parlamentu.

»Tudi mi imamo orožje, ki lahko zadene tarče na njihovem ozemlju. To je resnična grožnja spopadu z jedrskim orožjem in s tem uničenju civilizacije,« je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek predstavil zamisel o pošiljanju zahodnih vojakov na pomoč Ukrajini pri boju proti Putinovi obsežni invaziji, ki je naletela na oster odziv Kremlja, a tudi zaveznic Nata, vključno z ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

Napredni oborožitveni sistemi

Putin je v govoru dejal, da so ruske sile prevzele pobudo na bojišču in vztrajno napredujejo. V začetku tega meseca so kremeljske čete po dolgi in krvavi bitki zavzele mesto Avdiivka na vzhodu.

»Naredili bomo vse, da končamo vojno, da izkoreninimo nacizem, da opravimo vse naloge posebne vojaške operacije, da zaščitimo suverenost in varnost naših državljanov,« je dejal in ob tem izrekel že obrabljene slogane, ki jih uporablja pri vojaški ambiciji v Ukrajini.

Putin je dodal, da invazijo podpira »absolutna večina« ruskih državljanov, in nadaljeval, da podporo najbolje dokazujejo ljudje, ki delajo v treh izmenah in pomagajo pri zagotavljanju streliva in pomoči moskovskim silam.

Putin je tudi zavrnil nedavna namigovanja Washingtona, da namerava Rusija v vesolje namestiti jedrsko orožje. Povedal pa je, da ruski »znanstveniki in orožarji« delajo na novem nizu »naprednih oborožitvenih sistemov«, poroča politico.eu.

​Preberite še:

image_alt
Nova ugibanja o Putinovi bolezni, to je razkril nekdanji šef MI6

image_alt
Se vojna nevarno širi? Separatisti prosili Putina, da jih zaščiti (FOTO)

image_alt
Tako je videti, ko se Putinova vojska vrne s fronte, oglejte si sedem minut groze (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije