NAPETO

Se vojna nevarno širi? Separatisti prosili Putina, da jih zaščiti (FOTO)

Moldavija trdi, da gre za propagando in nepomemben dogodek.
Fotografija: FOTO: Vadim Denisov Afp
Odpri galerijo
FOTO: Vadim Denisov Afp

Oblasti Pridnestrja, separatistične moldavske proruske regije, so sprejele uradno izjavo, v kateri zahtevajo »zaščito« Rusije zaradi »socialnih in gospodarskih pritiskov« moldavske vlade.

»Na Pridnestrje je bil uveden socialni in gospodarski pritisk, kar je v nasprotju z evropskimi načeli, zaščito človekovih pravic in prosto trgovino,« je zapisano v izjavi, ki ​​ruski parlament poziva, naj izvede ukrepe za zaščito Pridnestrja, kjer živi okoli 220.000 ruskih državljanov. 

image_alt
Tako je videti, ko se Putinova vojska vrne s fronte, oglejte si sedem minut groze (VIDEO)

FOTO: Stringer Afp
FOTO: Stringer Afp

FOTO: Vladislav Bachev Reuters
FOTO: Vladislav Bachev Reuters

Dokument, ki ne navaja natančno, kakšne zaščitne ukrepe pričakujejo od Rusije, spominja na podobno zahtevo proruskih separatistov v vzhodni Ukrajini februarja 2022, kar je bila ena od pretvez Vladimirja Putina za začetek invazije na Ukrajino.

Moldavija: Gre za propagando, nepomemben dogodek

Pridnestrje, ozek pas zemlje med Moldavijo in Ukrajino, po kratki vojni leta 1992 ne priznava osrednje moldavske vlade. Po uradnih podatkih ima Rusija tam še vedno 1500 vojakov v domnevni mirovni misiji. Od ruskega napada na Ukrajino februarja 2022 se sicer redno pojavljajo ugibanja o možnem napadu iz Pridnestrja proti velikemu ukrajinskemu pristaniškemu mestu Odesa ob Črnem morju.

image_alt
Na Prešernovem trgu slavili Putina, govorila tudi bivša poslanka Levice Violeta Tomić (VIDEO)

»Gre za propagando, nepomemben dogodek, ki si ne zasluži mednarodne medijske pozornosti ali senzacionalnih naslovov,« je pred sprejetjem pridnestrske deklaracije dejal tiskovni predstavnik moldavske vlade.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije