VELIKA OFENZIVA

Putin dal vojski tri tedne, Fajonova poudarja, da je konec odvisen od njega

Začela se je velika ruska ofenziva.
Fotografija: FOTO: Dmitry Azarov Afp
Odpri galerijo
FOTO: Dmitry Azarov Afp

Ameriški inštitut za preučevanje vojne (ISW) je objavil podrobno analizo razmer na bojišču v Ukrajini. Z osvojitvijo Avdijevke je Rusija naredila prvi korak k osvojitvi celotnega Donbasa, Rusi pa zdaj napredujejo z vseh strani in Ukrajina se bo težko zdržala, če ne bo dobila pomoči od Zahoda.

Ruski poskusi zasedbe razmeroma majhnih mest in vasi v vzhodni Ukrajini od pomladi 2022 niso prinesli velikega uspeha kljub krvavim bitkam in znatnim izgubam na obeh straneh.

image_alt
12 tarč: »Putin bo šel na ubijalski pohod, jaz sem na vrhu seznama«

Med ofenzivo v začetku lanskega leta so si ruske sile zadale pomembnejše cilje, a je bil tudi ta prodor slabo zasnovan in izveden. Sedaj pa ruska ofenzivna akcija poteka po kar štirih oseh, od severa proti jugu: okoli Kupjanska in Sinkivke, od Tabajivke do Kruhljakovke, od Makijevke do Rajhorodke in/ali Borove ter od Kremina do Drobiševa in/ali Limana.. Po mnenju ISW bi takšna ruska ofenziva v Harkovu in Lugansku v vzhodni Ukrajini verjetno vodila do pomembnih uspehov.

Putin je dal rok

Ukrajinski glavni obveščevalni direktorat (GUR) je tako sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin vojaškemu poveljstvu dal tri tedne časa, da prevzame popoln nadzor nad Luganskom. General Vadim Skibicki, namestnik vodje GUR, je v intervjuju za Interfax razkril, da želi Putin imeti popoln nadzor nad Luganskom pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, ki bodo v Rusiji potekale 15. in 17. marca.

image_alt
Biden žalil Putina, tako se je odzval Kremelj: Obnaša se kot hollywoodski kavboj

»Putin želi pokazati, da jim je uspelo vrniti ozemlja, ki jih je Ukrajina osvobodila po začetku agresije. To bi nato aktivno uporabili v informacijskih in psiholoških operacijah,« je sklenil.

Fajonova: Konec vojne v Ukrajini je odvisen od Putina

Konec vojne v Ukrajini je odvisen od ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki pa trenutno ne kaže volje za to, je v New Yorku dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se bo v petek ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino udeležila razprav na to temo v Generalni skupščini in Varnostnem svetu ZN. Ministrica bo na ZN nastopila s sporočilom, da bo Slovenija še naprej nudila trdno podporo Ukrajini. Na vprašanje, ali vidi pot do miru, je ministrica odgovorila, da je to vprašanje za Putinov režim. »Zdi se, da gre za izčrpavanje ene in druge strani, ki povzroča civilne žrtve, škodo na infrastrukturi in odnose med državami,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije