PAZITE SE

Prevaranti na letališčih

Letališča so odlična lovišča sleparjev, prevarantov in tatov vseh vrst; prtljage nikoli ne pustite brez nadzora in ne nasedajte prijaznosti pretirano ustrežljivih ljudi.
Fotografija: Prvo pravilo letališč: prtljage ne pustite same!
Odpri galerijo
Prvo pravilo letališč: prtljage ne pustite same!

Na počitnicah se večina sprosti in morda celo malce pozabi na običajno pazljivost, kar s pridom izkoriščajo sleparji in prevaranti. Ti na svoje žrtve prežijo že na letališču.


1. V vrsti za varnostni pregled: Vsem znano pravilo je, da na letališču ne puščate prtljage nenadzorovane. To ne velja le v čakalnici, ampak tudi, ko pridno stojite v vrsti, da vam rentgensko pregledajo ročno prtljago. Sleparji tudi tu radi udarijo, tokrat v paru. Prvi izmed dvojice gre skozi pregled in ukrade vaše dragocenosti, ki so že šle skozi rentgen, medtem ko ste vi še na drugi strani, saj vrsto, tako ali drugače, zadržuje tatičev pajdaš. Rešitev: ničesar ne položite na trak za pregled, dokler niste prepričani, da boste šli sočasno skozi pregled tudi vi. In ne izpustite svojih stvari izpred oči.

Za ceno prevoza z letališča se dogovorite že vnaprej. Foto: guliver/Getty Images/istockphoto
Za ceno prevoza z letališča se dogovorite že vnaprej. Foto: guliver/Getty Images/istockphoto

2. Taktika odvračanja: Tudi pri taktiki odvračanja (pozornosti) prevaranti delujejo v dvoje. Prvi vas zamoti, da odmaknete oči s prtljage in se od nje celo oddaljite, tedaj vskoči drugi in jo popiha z vašo lastnino, običajno s tistim kosom prtljage, v katerem imate elektronske naprave in dokumente. Zato je pametno, da vseh dragocenih stvari ne spravite na eno mesto.

Prvo pravilo letališč: prtljage ne pustite same!
Prvo pravilo letališč: prtljage ne pustite same!

3. Brezplačni wi-fi: Že res, da lahko na večini letališč z brezplačnim brezžičnim omrežjem dostopate do elektronske pošte, družabnih omrežij ipd. A včasih dostop na vročih točkah ni varen, kar kibernetični tatovi izkoristijo, da se polastijo vaši gesel in računov. Preverite torej, ali tudi v resnici uporabljate uraden wi-fi letališča, prav tako ne škodi, če si na pametni telefon in tablice namestite protivirusni sistem.​

Preverite, ali je človek z vašim imenom tudi v resnici tisti, ki ga je poslal vaš hotel.
Preverite, ali je človek z vašim imenom tudi v resnici tisti, ki ga je poslal vaš hotel.

4. Tekoči trak za prtljago: Tudi ta je odlično lovišče tatov. Tu običajno nervozno prestopamo, z vso pozornostjo usmerjeno v tekoči trak, kdaj se bo na njem prikazal naš kovček. Kar izkoristi dolgoprstnež, ki slučajno trči v nas ter nam med opravičevanjem sune denarnico ali torbico. Poskrbite, da boste najpomembnejše imeli varno skrito, in kljub utrujenosti ostanite oprezni.

Tatovi radi udarijo, ko pri tekočem traku čakate na svojo prtljago.
Tatovi radi udarijo, ko pri tekočem traku čakate na svojo prtljago.

5. Ustrežljivi nosači: Pri prtljagi naj vam pomagajo le uradni letališki uslužbenci. Ne nasedite prijaznosti in ustrežljivosti koga, ki se ponudi, da vam pomaga s prtljago, kadar ste obilno naloženi. Ne bi bilo prvič, da vam pomagač ne bo želel vrniti kovčkov, če ga v zameno bogato ne nagradite.

6. Lažni sprejem: Skupaj z rezervacijo sobe ste si prek hotela uredili tudi prevoz z letališča. A vseeno ni nujno, da je tisti, ki na vas čaka s tablico z vašim imenom, tudi tisti, ki ga je hotel poslal. Vsiljivci vas lahko – za provizijo – popeljejo do drugega hotela ali pa vam zaračunajo znatno preveč. Zato preverite njihovo identifikacijsko številko.

7. Prevara z mobilniki: Na drugih celinah se poskušamo ogniti visokim stroškom mobilnega gostovanja, zato še kako radi pristopimo k prodajalcem, ki za klic ali dva oddajo svoj mobilni telefon. A ne omenijo, da klic prihaja z oderuškimi cenami. Zahtevajte, da pokažejo cenik, vsekakor pa se izognite plačevanju s plačilno kartico.


8. Pokvarjen taksimeter: Nekateri taksisti vam bodo zatrdili, da taksimeter ne dela, in vas nato poskušali pošteno obrati. V tem primeru se vselej vnaprej dogovorite za ceno – zato se že pred prihodom pozanimajte, koliko naj bi vas okvirno stala vožnja z letališča. Tudi če taksimeter dela, z enim očesom vselej pogledujte nanj – iznajdljivejši taksisti lahko s pritiskom na gumb podvojijo ceno na števcu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije