JOE BIDEN

Pred leti je bil v Ljubljani, srečanje s Titom opisal kot razburljivo

Tudi Biden obtožen spolnega nadlegovanja.
Fotografija: Joe Biden je v politiki že skoraj pet desetletij, njegov največji adut pa naj bi bil ta, da pač ni Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden je v politiki že skoraj pet desetletij, njegov največji adut pa naj bi bil ta, da pač ni Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters

Čeprav ga Donald Trump imenuje Sleepy Joe (Zaspani Joe) in v primerjavi s svojim republikanskim tekmecem za Belo hiše deluje veliko bolj uglajeno, pa je bila življenjska pot Joeja Bidena vse prej kot dolgočasna. Pravzaprav nič manj dolgočasna kot prigode dosedanje prve družine ZDA, saj ne manjka pikantnih podrobnosti pa tudi nekaterih paralel s Trumpom. Med drugim sta bila oba v Sloveniji, imela pa sta tudi svoj delež težav z obtožbami na račun spolnih zlorab žensk.
 
Preberite tudi:

Nas mora skrbeti? Biden vnukinjo predstavil kot mrtvega sina (VIDEO)



Kmalu bo dopolnil 78 let. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Kmalu bo dopolnil 78 let. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Izbrskali smo nekaj zanimivih podrobnosti o najstarejšem kandidatu za predsednika ZDA, ki bo 20. novembra dopolnil 78 let:
  • Njegovo srednje ime je Robinette.
  • Ko je bil star deset let, se je njegova družina iz mesta Scranton v zvezni državi Pensilvanija preselila v Wilmington v zvezni državi Delaware, saj je premožna družina obubožala. V Delawaru, kjer je oče Joe Biden st. dobil službo kot prodajalec avtomobilov, so si finančno opomogli.
  • Kot otrok je jecljal, tega pa se je odvadil na fakulteti ob pomoči prijatelja.
  • Bolj kot s študijem se je ukvarjal s športom, predvsem z ameriškim nogometom in bejzbolom. Leta 1965 je diplomiral iz zgodovine in političnih ved.
  • S sinom Beaujem. Veliko več sivih las mu je povzročal mlajši sin Hunter. FOTO: Mike Segar, Reuters Pictures
    S sinom Beaujem. Veliko več sivih las mu je povzročal mlajši sin Hunter. FOTO: Mike Segar, Reuters Pictures
    Zaradi zgodovine alkoholizma v svoji družini se nikoli ni dotaknil alkohola.
  • Ob prvi izvolitvi leta 1972 je postal peti najmlajši senator v zgodovini ZDA.
  • Decembra 1972 sta v prometni nesreči umrla njegova prva žena Neilia Hunter in enoletna hčerka Naomi Christina, sinova Beau in Hunter pa sta bila hudo poškodovana.
  • Več o tem, da naj bi se Biden zapletel s svojo drugo ženo Jill, ko je bila ta še poročena z drugim, preberite tukaj: 
    Blondinka, ki bi Melanii lahko pokazala vrata Bele hiše
  • Leta 1988 je prestal dve operaciji na možganih, prvič zaradi hudih bolečin v vratu, drugič zaradi anevrizme.
  • Kot predstavnik ZDA se je v Ljubljani 13. februarja 1979 udeležil pogreba slovenskega komunističnega voditelja Edvarda Kardelja.​ Kasneje je pisal Titu in se mu zahvalil za srečanje, ki ga je opisal kot »najbolj razburljivi dogodek v moji politični karieri«. (Trump naj bi Slovenijo obiskal za nekaj ur pred leti, še preden se je poročil z Melanio.)
  • Biden se je srečeval tudi s slovenskimi voditelji, še posebej pogosto v času prizadevanj Slovenije za vstop v Nato, kar je ves čas podpiral. Bil je med prvimi ameriškimi politiki, ki so nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića označili za vojnega zločinca
  • Predsednika ZDA Baracka Obamo, ki mu je služil kot podpredsednik, je domnevno nagovoril k podpori homoseksualnim porokam.
  • Leta 2002 je podprl vojno proti Iraku, leta 2011 pa je nasprotoval operaciji, med katero je bil usmrčen vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden.
  • Leta 2008 je razjezil temnopolte z izjavo, da je Obama prvi »čisti« temnopolti predsedniški kandidat, letos pa z izjavo, da temnopolti, ki ne bo volil njega proti Trumpu, ni »črn«.
  • Pred petimi leti je po prvi ženi in hčerki pokopal še sina Beauja. FOTO: Bryan Woolston, Reuters Pictures
    Pred petimi leti je po prvi ženi in hčerki pokopal še sina Beauja. FOTO: Bryan Woolston, Reuters Pictures
    O najstarejšem sinu Beauju je nekoč dejal, da bo nekega dne kandidiral za predsednika. Beau je umrl leta 2015 zaradi tumorja na možganih.
  • Beaujeva vdova Hallie se je leto po njegovi smrti zapletla v romantično razmerje z njegovim bratom Hunterjem, ki pa se je nato maja lani poročil z Južnoafričanko Melisso Cohen, neka ženska pa ga je tožila, češ da je oče njenega otroka, a sam trdi, da z njo nikoli ni imel spolnih odnosov.
  • Hunter se je dolga desetletja boril z odvisnostjo od alkohola in drog. Trump je med kampanjo napadal svojega tekmeca zaradi Hunterjevih poslov v Ukrajini in na Kitajskem.
  • Brezmadežen ni niti Joe Biden; nekaj žensk ga je obtožilo neprimernega dotikanja in tudi spolnih zlorab. Tara Reade trdi, da jo je spolno zlorabil leta 1993, ko je delala zanj v senatu. Biden je kategorično zanikal njene obtožbe. O pritožbah žensk, da so se počutile nelagodno zaradi njegovih komentarjev ali poljubov na lica, pa je dejal, da bo odslej bolj imel v mislih osebni prostor posameznikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije