LETEČI AVTOMOBILI

Po eni uri inštrukcij z avtom med oblake

V letu dni so opravili že 1500 testnih poletov. V razvoj je investiral tudi soustanovitelj Googla.
Fotografija: Z avtom lahko letimo. FOTO: Kitty Hawk
Odpri galerijo
Z avtom lahko letimo. FOTO: Kitty Hawk

LAS VEGAS – Leteči avtomobili so bili dolga leta omejeni na znanstveno fantastiko, a se je vse spremenilo z razvojem dronov, ki so postali močnejši in cenovno dostopnejši. Med vodilnimi podjetji, ki se ukvarjajo z razvojem letečih avtomobilov, je ameriško podjetje Kitty Hawk.

Že aprila lani so predstavili prvo verzijo letečega električnega vozila, a je tokratna imenovana flyer bistveno boljša, njeno upravljanje pa je tako preprosto, da potrebujemo zgolj eno uro inštrukcij in že lahko sedemo za krmilo. To sta dve nadzorni palici, ena za uravnavanje višine, druga pa za smeri. Vozilo še nima nadzorne plošče, hitrost pa so iz varnostnih razlogov omejili na 10 kilometrov na uro. Direktor podjetja Sebastian Thrun si želi, da bi v prihodnje potrebovali le pet minut in že bi lahko sedli za volan. »Če bo manj kot eno uro, potem se bo lahko prav vsak poskusil v letenju,« je prepričan Sebastian.

Prototip flyer lahko leti 10 metrov visoko. FOTO: Kitty Hawk
Prototip flyer lahko leti 10 metrov visoko. FOTO: Kitty Hawk

Nedavno je radovednost premagala novinarko CNN, ki je sama letela nad ribnikom v Las Vegasu. S posnetka poleta je razbrati, da je z lahkoto upravljala 115 kilogramov težko vozilo. Brez varnostnih omejitev lahko leteči avtomobil doseže celo 160 kilometrov na uro. Opremljen je z litijevimi baterijami, ki omogočajo približno 20 minut vožnje ob enem samem polnjenju.

»V nasprotju z drugimi vozili bo naše ostalo na mestu, če bomo izpustili vse kontrole,« dodaja Sebastian. V letu dni so opravili že 1500 testnih poletov, komercialno dostopna verzija pa bo opremljena tudi s padalom. Sebastianova velika želja je, da bi bila nekoč tovrstna vozila nekaj vsakdanjega. Zgovoren je podatek, da je med solastniki podjetja Kitty Hawk soustanovitelj Googla Larry Page.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije