20. OBLETNICA NAPADOV

New York obmolknil, odmevala so le imena žrtev (FOTO)

Slovesnosti na Manhattnu so se udeležili tudi predsedniki Biden, Obama in Clinton.
Fotografija: Spominska slovesnost ob 20. obletnici terorističnih napadov. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters
Odpri galerijo
Spominska slovesnost ob 20. obletnici terorističnih napadov. FOTO: Jonathan Ernst, Reuters

V ZDA in tudi drugod po svetu se danes spominjajo skoraj 3000 ljudi, ki so umrli v terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Po državi potekajo številne spominske slovesnosti, predsednik Joe Biden pa je ljudi pozval k enotnosti. Žrtev in tistih, ki so jim pomagali, so se v svojih sporočilih spomnili tudi svetovni voditelji.
  
11. septembra 2001 je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji.

Umrlo je 2977 ljudi. Največ žrtev, in sicer 2753, je bilo v New Yorku, v Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

Največjo slovesnost so tako kot vsako leto pripravili v New Yorku na t. i. točki nič na Manhattnu, kjer so napadalci z letaloma treščili v Svetovni trgovinski center. Zbrani so se žrtvam najprej poklonili z minuto tišine, in sicer točno ob 8.46 po lokalnem času, ko se je pred 20 leti prvo od letal zaletelo v severni stolp. V nadaljevanju so svojci brali imena žrtev, kar pa so večkrat prekinili z minuto molka. Slovesnosti sta se udeležila še nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton.

Kasneje so se s slovesnostma žrtev spomnili tudi na drugih dveh prizoriščih.

Vseh treh se je udeležil tudi predsednik Biden, ki se je žrtvam poklonil že na predvečer obletnice v posnetku iz Bele hiše. »V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001, smo vsepovsod videli junaštvo, na pričakovanih in nepričakovanih krajih. Videli smo tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti,« je dejal. Priznal je, da so se po napadih pojavile tudi »temnejše sile človeške narave - strah in jeza, zamera in nasilje do muslimanskih Američanov«. A država si po njegovem prepričanju ne sme dovoliti, da bi bila razdeljena. »Enotnost je to, kar nas dela, kar smo - Amerika v svoji najboljši različici,« je dejal.

Obžalovanje zaradi neenotnosti in delitev v ZDA 20 let kasneje je izrazil tudi nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, ki se je udeležil slovesnosti v Shanksvillu. »V tednih in mesecih po 11. septembru sem bil ponosen, da sem vodil neverjetne, odporne, enotne ljudi,« je dejal Bush, ki je bil v času napadov predsednik države. Dodal je, da ga skrbi za prihodnost naroda.
Ob obletnici se je oglasil tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da gre za žalosten dan. Priložnost je izkoristil tudi za kritiko Bidnove administracije glede vodenja umika iz Afganistana.

image_alt
Posnetek razkriva njegove zadnje besede pred smrtjo (VIDEO)
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije