POSKUS

Nasina sonda trčila v asteroid, velik kot nogometno igrišče (VIDEO in FOTO)

Radi bi se naučili, kako obvarovati Zemljo pred morebitnim asteroidom, če bi letel proti njej.
Fotografija: Zadnji skupni pogled na asteroid Didymos in njegovo luno, asteroid Dimorfos, približno 2,5 minute pred trkom s sondo Dart. FOTO: Nasa, Via Reuters
Odpri galerijo
Zadnji skupni pogled na asteroid Didymos in njegovo luno, asteroid Dimorfos, približno 2,5 minute pred trkom s sondo Dart. FOTO: Nasa, Via Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes ponoči po srednjeevropskem času s sondo Dart zadela asteroid Dimorfos in poskušala s trkom spremeniti njegovo tirnico. V prihodnosti bodo spremljali učinke trka in Nasa bo ugotavljala, ali jim je uspelo iztiriti asteroid v velikosti nogometnega stadiona, katerega masa je bila ocenjena na pet milijonov ton.

Trk sonde z asteroidom je bil izveden namerno. Nasa se bo z njim poskušala naučiti, kako ukrepati, če bi se v prihodnosti Zemlji približeval asteroid, ki bi lahko vanjo trčil in bi ga bilo treba zato preusmeriti. V Nasi zagotavljajo, da asteroid tudi po trku in spremembi njegove orbite ne bo nevaren Zemlji. Tudi datum so izbrali namerno, saj je bil danes ponoči najbliže Zemlji, zato ga je bilo laže opazovati s teleskopi.

Trk si lahko ogledate na spodnjih posnetkih.

V našem osončju sicer kroži več tisoč potencialno nevarnih asteroidov, ki so tako veliki, da bi ob trku z Zemljo povzročili veliko škodo. Zaradi tega strokovnjaki že leta proučujejo, kako se obvarovati pred tako nevarnostjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije