AVSTRIJA

Naši sosedje močno zaostrili pogoje za vstop v državo

Potreben je pogoj PC (oziroma 2G) ali negativen PCR-test.
Fotografija: Nadzor na starem mejnem prehodu Špilje. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Nadzor na starem mejnem prehodu Špilje. FOTO: Tadej Regent, Delo

Avstrija nadaljuje z ostrimi ukrepi zaradi vse slabših epidemioloških razmer. Po uvedbi pogoja PC (po njihovo 2G) za uporabo javnih storitev in »zaprtja« za necepljene, uvajajo tudi ostrejše pogoje za vstop v državo. Od ponedeljka boste torej za prehod meje obvezno potrebovali pogoj PC ali pa negativen izvid testa PCR. Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo.

Izjema so dnevni migranti, torej tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov. Zanje velja t. i. pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Tako kot sicer v Avstriji se tudi za tiste, ki vstopajo v državo, veljavnost potrdila o cepljenju skrajšuje z enega leta na devet mesecev. Za to prilagoditev sicer velja prehodno obdobje do 6. decembra.

Spremembe začnejo veljati v ponedeljek.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas