ULTIMAT

Mugabe naj bi privolil v odstop

Mugabeju, ki so ga pred tem odstavili s čela stranke, so postavili ultimat, naj kot predsednik države odstopi do ponedeljka opoldne, sicer bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve.
Fotografija: Robert Mugabe. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Robert Mugabe. FOTO: Reuters

HARARE – Po navedbah neimenovanih virov je Robert Mugabe v odstop privolil, potem ko mu je vladajoča stranka ZANU-PF danes zagrozila z odstavitvijo. Mugabeju, ki so ga pred tem odstavili s čela stranke, so postavili ultimat, naj kot predsednik države odstopi do ponedeljka opoldne, sicer bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve.

Na srečanju ZANU-PF v Harareju so danes za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Kasneje je neimenovani predstavnik stranke sporočil še, da bo Mnangagwa kandidat ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Mugabejevo ženo Grace, ki si je obetala, da bo na položaju predsednika države nasledila 93-letnega moža, je ZANU-PF danes izključila iz svojih vrst.

Mugabe (93) je Mnangagwo odstavil, da bi 41 let mlajši ženi omogočil prevzem oblasti. A načrte mu je prekrižala vojska, ki je neprikrito podpirala Mnangagwo in v sredo prevzela oblast.

Mugabe je odtlej v hišnem priporu in je vztrajno zavračal odstop. V preteklih dneh so zato z njim potekala intenzivna pogajanja. Mugabe se je po poročanju medijev tudi danes sešel z visokimi predstavniki vojske, a podrobnosti niso znane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije