NAPAD NA PLAŽI

Morski pes zgrabil moškega v plitvini

Letos na Floridi že 17 napadov. Najnevarnejša je plaža New Smyrna.
Fotografija: Deskarji jo običajno odnesejo zgolj s poškodbami.
Odpri galerijo
Deskarji jo običajno odnesejo zgolj s poškodbami.

NEW SMYRNA BEACH – Letos so morski psi v svoji prestolnici udarili že devetkrat, zadnji trije napadi so se zgodili v samo dveh dneh, opozarjajo oblasti na Floridi, ki poudarjajo, da morajo biti obiskovalci razvpite plaže zaradi številnih vab za ribe še previdnejši kot sicer.

Plaže New Smyrna na Floridi se očitno upravičeno drži vzdevek prestolnice morskih psov. Tokrat je bila še posebno nevarna za dva deskarja in 51-letnega moškega, ki je zgolj do kolen stal v plitki vodi. Prva jo je skupila Emily Comfort, ki jo je morski pes ugriznil v zapestje in roko, a jo je na srečo odnesla le s šivi. Njen znanec, 21-letni Riley Petrovich, je le pol ure pozneje moral na šivanje desne noge, malce hujša poškodba pa je doletela turista iz Nashvilla, ki ga je morska zverina zagrabila za gleženj, a so mu nogo na srečo še pravočasno oskrbeli in rešili.
Kljub morskim psom so še vedno največja grožnja močni tokovi in visoki valovi.
Kljub morskim psom so še vedno največja grožnja močni tokovi in visoki valovi.

A kot so vse obiskovalce plaže modro podučili strokovnjaki iz programa za raziskovanje morskih psov: kdor deska na območju, kjer se morski psi radi zadržujejo, lahko pričakuje, da bo kakšnega srečal. Zaradi številnih morskih vab se tam še posebno radi zadržujejo, zato opozarjajo ljudi, naj se izogibajo krajev, kjer je videti veliko rib, ki skačejo iz morja, ali ptičev, ki se tam hranijo, saj je tam večja možnost, da bo na gostijo prišel še morski pes. Nevarni so tudi predeli z motno morsko vodo, zaradi katere žival zmotno zagrabi domnevni plen, in to je seveda lahko tudi človek.

Med vsemi ameriškimi zveznimi državami se največ napadov morskih psov zgodi prav na Floridi. Od leta 1882, ko so začeli štetje, naj bi jih bilo 828, samo na plaži New Smyrna 303, v letošnjem letu pa že 17, kar je veliko več kot običajno. Kljub temu so za deskarje in plavalce največja smrtna nevarnost te plaže morski tokovi, ker jih obiskovalci preradi podcenjujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije