OMEHČAN

Melania pritisnila na Trumpa

Ima največ zaslug, da se je odpovedal politiki ločevanja otrok migrantov. 
Fotografija: Melania in Donald Trump. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Melania in Donald Trump. FOTO: Ap

WASHINGTON – Največ zaslug, da se je predsednik ZDA Donald Trump odpovedal politiki ločevanja otrok migrantov od staršev v ZDA, ima njegova žena in prva dama ZDA Melania Trump, poroča ameriški časnik Washington Post. To je po podpisu ukaza za konec ločevanja otrok od staršev potrdil tudi Trump sam.

Dejal je, da sta nanj pritiskali Melania in hči Ivanka Kushner, ki ima tri majhne otroke. Tiskovna predstavnica prve dame ZDA je že v nedeljo sporočila, da Melania Trump nasprotuje ločevanju otrok in staršev, kar je bilo v času, ko je Trump še kljuboval vse večjemu ogorčenju doma in v tujini ter krivdo valil na demokrate in neobstoječi zakon.

Kritike letele z vseh strani


Na odločitev Trumpa, ki je prvič, odkar je na oblasti, spremenil politično odločitev, naj bi vplival tudi upor v republikanski stranki. Proti tvitom, kot je bil ta od podguvernerja Utaha Spencerja Coxa, se je težko boriti z zavajanjem in s preusmerjanjem krivde.

»Nocoj ne morem spati. Vem, da ne bi smel tvitati, ampak sem jezen, žalosten in sovražim to, v kar se spreminjamo. Moja žena želi oditi in pestovati osamljene, prestrašene ter žalostne otroke in jim brati,« je tvitnil Cox.

Trumpova vlada je zgodbo o odvzemu otrok priseljencem na meji v tednu dni spremenila najmanj štirinajstkrat. Odgovornosti ni prevzela in tudi Trump je ni pri podpisu ukaza.

Poleg sedanje prve dame sta Trumpa kritizirali tudi nekdanji prvi dami Laura Bush, ki je njegovo politiko označila za okrutno, ter Rosalynn Carter, ki jo je označila za sramoto vse države.

Newyorški odvetnik Michael Wildes, ki je s pravno pomočjo spravil v ZDA tako rekoč celotno družino Knavs (Melania, Amalija, Viktor in Ines), je na ameriški televiziji Fox News početje Trumpove vlade primerjal s početjem nacistične Nemčijo in suženjstvom. Wildes je kasneje še kritiziral Trumpovo napadalno in žaljivo izrazoslovje o priseljevanju v ZDA. Eden od izrazov, ki ga rad uporablja in čemur želi narediti konec, je »verižna imigracija«, kar pomeni, da se lahko ljudje priselijo zaradi družinskih članov, ki so državljani ali imajo dovoljenje za delo in bivanje. Trumpovi kritiki namreč opozarjajo, da je družina Knavs prišla v ZDA ravno na podlagi take »verižne imigracije«.

Vztraja pri zidu


Trump je svoj podpis ukaza, s katerim je spremenil svojo politiko, prikazal kot reševanje problema nekoga drugega in ne tistega, ki ga je zakuhala njegova politika.

»Videli boste številne srečne ljudi,« je dejal in zagotovil, da bodo zid na meji z Mehiko zgradili. Politika ločevanja otrok migrantov od staršev je bila po mnenju kritikov Trumpov poskus izsiljevanja demokratov v kongresu, da mu dajo denar za zid in sprejmejo imigracijsko reformo po njegovem okusu.

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Eric Swalwell je na ameriški televiziji CNN pohvalil Trumpa za odločen ukrep, vendar opozoril, da zaradi tega vseeno ne zasluži naslova človekoljuba leta.

»Ne dajajte mu medalje zato, ker je najprej zanetil požar, potem pa pripeljal brizgalno,« je dejal Swalwell in dodal, da morajo Američani ostati še naprej pozorni na to, kaj dela predsednik, in glasno protestirati, ko bo spet storil kaj podobnega.

Kritiki prav tako opozarjajo, da Trump s tem ukazom ni odpravil problema, saj se politika zapiranja nezakonitih prestopnikov meje nadaljuje, po novem pa otrok od staršev ne bodo smeli ločevati, kar pomeni, da jih bodo morali zapirati v zapore za odrasle skupaj s starši.

Brez staršev jih tudi ne bodo mogli več seliti po ZDA, saj so letalske družbe ZDA – American, United, Delta, Southwest in Frontier – pozvale ministrstvo za domovinsko varnost, naj ne poskuša seliti otrok brez staršev po ZDA na njihovih letalih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije