VOLITVE

Koroški Slovenci so šokirani

V deželni zbor se je uvrstila le ena koroška Slovenka.
Fotografija: Ana Blatnik. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ana Blatnik. FOTO: Jure Eržen

CELOVEC – Koroški Slovenci so nad izidom deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem, na katerih so glede na rezultate vzporednih volitev z visoko podporo zmagali socialdemokrati (SPÖ), presenečeni, a večinoma zadovoljni. Vstop v deželni zbor je od koroških Slovencev po trenutnih rezultatih uspel Ani Blatnik (SPÖ), ki je za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejala, da je ob rezultatu ostala brez besed. »Volivci so izvolili pot spoštovanja, pozitivnega sožitja in vzdušja, predvsem pa pot skupnega delovanja. To je za Koroško, Avstrijo ter vso Evropo in svet nekaj zelo pomembnega.« Visoko rast podpore socialdemokratom (povečali so jo za 10 odstotnih točk) med drugim pripisuje dosedanjemu delu glavarja Petra Kaiserja (SPÖ), ki je deloval tudi v prid slovenski manjšini. »Poleg tega je slovenščina prvič doslej zapisana v ustavi. To so premiki, ki se morajo nadaljevati,« je prepričana Blatnikova.

Strah pred modro-črno vlado

Za vstop v deželni zbor se je potegoval tudi Gabriel Hribar, ki je kandidiral na skupni listi Neos/Moja južna Koroška, a ni bil uspešen. Kot je povedal, ga je volilni izid presenetil: »V predvolilnem boju se je že nekaj časa kazal velik strah pred ponovno modro-črno ali modro deželno vlado na Koroškem, zato je veliko volivcev v deželnozborskih volitvah videlo volitve deželnega glavarja.« 

Na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so glede na rezultate vzporednih volitev zmagali socialdemokrati s 47,3 odstotka podpore. Na drugo mesto so se z 22,5 odstotka podpore uvrstili svobodnjaki. Tretja je ljudska stranka s 16 odstotki. Vstop v deželni zbor je uspel stranki Team Koroška, Zeleni in Neos pa so ostali zunaj.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije