VODJA SI-CERT

Kibernetski napadi za zdaj omejeni na Ukrajino

Pri SI-CERT so pripravljeni na morebitne kibernetske napade na domače sisteme.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Seb_ra, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Seb_ra, Getty Images/Istockphoto

»Napadi na ukrajinski kibernetski prostor se trenutno večinoma ne prelivajo v druge evropske države,« je povedal vodja odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič. Povečanje kibernetskih napadov na ukrajinske tarče, predvsem spletne strani bank, vlade in podjetij, je v porastu že od konca januarja. »Gre za celo paleto napadov, od onemogočanja storitev v bančnem sektorju in onemogočanja vladnih spletnih strani do okužb z zlonamerno oziroma škodljivo kodo, se pravi z virusi, ki so namenjeni uničevanju podatkov in računalnikov, s tem da izbrišejo podatke.«

image_alt
Rusi zavzeli Černobil, Biden in voditelji EU napovedali obsežne sankcije

V evropski mreži odzivnih centrov CSIRT, katere del je od leta 2017 tudi SI-CERT, redno spremljajo razvoj dogodkov v evropskem kibernetskem prostoru. Napadi so za zdaj omejeni na ukrajinski kibernetski prostor, z nekaj malega indicev, »da bi se lahko mogoče prelili v kakšno sosednjo državo, kadar gre za kakšne dobavitelje, vladne službe, se pravi poslovne povezave,« je dejal Božič.

image_alt
Iryna Osypenko: Tresem se že ves dan

Pri SI-CERT so pripravljeni na morebitne kibernetske napade na domače sisteme. Njihov odziv pa je odvisen od vrste napada. »Mi naredimo skupaj s kolegi iz tujine analizo napada in glede na vrsto napada se potem ugotovi, kakšen je najboljši odziv za preprečitev oziroma zmanjšanje škode in povrnitev delovanja sistemov,« je povedal Božič.

image_alt
Invazija na Ukrajino, cena delnice Krke strmoglavila: kaj bo s poslovanjem?

»Pri napadih onemogočanja se lahko izvedejo ukrepi, ki zmanjšajo posledice takih napadov z nekimi omrežnimi blokadami oziroma filtri. /.../ Če gre za zlonamerno kodo, je več takih ukrepov: eden je hitra komunikacija z vsemi protivirusnimi podjetji, da dodajo nove različice zlonamerne kode v detekcijo svojih produktov, tudi obveščanje javnosti, ozaveščanje podjetij in tehnični napotki za vse izvajalce bistvenih storitev, kako zmanjšati tveganja v takšnem napadu.«

image_alt
Putin svetu: Če se vmešate, boste videli posledice, ki jih zgodovina ne pomni

SI-CERT je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost. Opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih. Deluje v okviru javnega zavoda Arnes.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije