NAPAD NA UKRAJINO

Rusi zavzeli Černobil, Biden in voditelji EU napovedali obsežne sankcije

Premier Janša je ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini in opozoril, da je lahko tudi Slovenija tarča ruskih napadov.
Fotografija: FOTO: Ukrainian Armed Forces Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ukrainian Armed Forces Via Reuters

Vojna na evropskih tleh! Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za vso državo razglasil vojno stanje. Iz več krajev po Ukrajini so poročali o eksplozijah, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je potrdil, da gre za obsežno invazijo na Ukrajino. Zelenski je v nagovoru na facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada »vojaško infrastrukturo« in obmejno stražo. »Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo,« je povedal. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

image_alt
Putin svetu: Če se vmešate, boste videli posledice, ki jih zgodovina ne pomni

image_alt
Strašljiva prerokba babe Vange: pred smrtjo napovedala, da bo Rusija edina supervelesila

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na odpor proti agresorski državi in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

»Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,« je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj takoj uvedejo nove sankcije proti Rusiji. O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice.

Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

Vse hujši boji po vsej Ukrajini

V Ukrajini se medtem spopadi še naprej stopnjujejo tako v okolici ukrajinske prestolnice Kijev kot tudi drugod po državi. Ruske sile so med drugim zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča Kijeva, prevzele so tudi nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Število žrtev ruskih napadov na Ukrajino narašča, po prvih podatkih naj bi umrlo več deset ljudi.

Preberite še: 

image_alt
Janša za članstvo Ukrajine v EU, tudi Slovenija je lahko tarča ruskih napadov

Ruska vojska je popoldne sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruske sile so prvi dan obsežne vojaške operacije napad izvedle tudi iz okupiranega polotoka Krim, od koder so ruske oklepne enote hitro prodrle proti mestu Herson na jugu Ukrajine. Tamkajšnje lokalne oblasti so sporočile, da je bilo doslej v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov.

Uničena ukrajinska zračna obramba

Rusija je praktično uničila ukrajinsko zračno obrambo in kopiči svoje sile okoli Kijeva, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Bruslju dejal neimenovani visoki predstavnik zahodne obveščevalne službe. »Ukrajinci nimajo več ustrezne zračne obrambe, da bi se lahko zoperstavili ruskim napadom. Njihova obramba je onesposobljena, nimajo več letalskih sil,« je dejal. »Dejansko imajo zdaj Rusi popolno zračno premoč nad Ukrajino,« je dodal omenjeni obveščevalec.

Dogajanje smo spremljali v živo:

22:20 Z ruskim predsednikom Putin se je po telefonu pogovarjal francoski predsednik Emmanuel Macron. Iz Kremlja so po pogovorih nocoj sporočili, da sta imela predsednika »resno in odprto izmenjavo mnenj o razmerah v Ukrajini«, Putin je podrobno pojasnil razloge za invazijo. Oba sta se strinjala, da ostaneta v stiku. Macron je Putina pozval k takojšnjem končanju ofenzive, ki jo vodi ruska vojska v Ukrajini.

21:45 Voditelji članic EU so se danes v Bruslju dogovorili o uvedbi drugega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije proti Ukrajini, ki so usmerjene proti ključnim sektorjem ruskega gospodarstva. Sankcije obsegajo finančni sektor, energetiko in promet, so zapisali v sprejetih sklepih. Države članice naj bi jih sprejele »brez odlašanja«.

21:12 Na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino je danes strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Potrdili so, da je posadka umrla, niso pa povedali, koliko članov posadke je bilo na letalu vrste Antonov An-26. Običajno jih je na takem tipu letala pet.

19:50 Ameriški predsednik Joe Biden je prvič po ruski invaziji nagovoril javnost in napovedal najstrožje možne sankcije proti Rusiji. Te naj bi dolgoročno in kratkoročno oslabile rusko gospodarstvo. Neposrednih sankcij na premoženje ruskega predsednika Vladimirja Putina Biden še ni uvedel, prav tako še ni napovedal izključitve Rusije iz mednarodnega bančnega sistema Swift.

»V torek smo Rusiji preprečili zbiranje denarja v ZDA in EU, sedaj smo uvedli sankcije na največja državna podjetja Rusije, med drugim na podjetje s 1400 milijardami dolarjev premoženja. Prepoved izvoza visoke tehnologije pomeni, da ne bodo mogli posodabljati vojske. Gre za velik udarec Putinovim dolgoročnim strateškim ambicijam,« je dejal Biden.

Ob sankcijah je napovedal tudi nadaljevanje krepitve vzhodnega krila zveze Nato z ameriško vojsko in opremo ter ponovil, da bodo branili vsak centimeter ozemlja Nata, vendar pa se v Ukrajini ne bodo vojskovali. Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, pa je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.

Velika Britanija je medtem sporočila, da bo zamrznila premoženje ruskih bančnih in orožarskih velikanov, sankcionirala pet oligarhov in prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru letalski družbi Aeroflot, je danes povedal britanski premier Boris Johnson. Ob napovedi sankcij je dejal tudi, da Vladimir Putin nikoli ne bo mogel očistiti ukrajinske krvi s svojih rok.

19:15 Ukrajinski premier Denys Shmyhal je dejal, da je področje okoli Kijeva pod ruskim nadzorom. Za Sky News je tudi potrdil, da je Rusija zavzela jedrsko elektrarno Černobil in da so zaposleni tam talci. »Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi,« je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

19:00 Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ruskim poslovnežem dejal, da Rusija ni imela druge izbire, kot da napade Ukrajino in si tako zagotovi varnost. Dejal je tudi, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarstva in da mu ne namerava škoditi.

18:18 Britanski premier Boris Johnson je ob predstavitvi najnovejših sankcij proti Rusiji, poudaril, da se Ukrajinci trdo borijo, Vladimirja Putina pa je poimenoval »krvavega agresorja«. Napovedal je, da bodo vsem velikim ruskim bankam v celoti zamrznili premoženje v Veliki Britaniji. Medtem ko se napetosti zaradi dogajanja v Ukrajini še naprej povečujejo, pa naj bi britanski zunanji ministrici Liz Truss na današnjem srečanju z ruskim veleposlanikom Andrejem Kelinom v Londonu prekipelo. Trussova je Kelina domnevno grdo oštela in ga nato postavila pred vrata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17:40 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes priznal, da so ruske sile zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča ukrajinske prestolnice Kijev. Obljubil je, da bodo ukrajinske sile letališče znova zavzele. Ruske enote so pred kratkim prevzele nadzor nad letališčem, vendar je ukrajinski predsednik Zelenski prisegel, da jih bodo obkolili in zatrli. »Sovražne sile so bile blokirane, naši vojaki pa so že prejeli ukaz, naj jih uničijo,« je Zelenski dejal. 

Ukrajinska mejna straža je sicer že pred spopadi na območju letališča Hostomel potrdila, da so ruske kopenske sile s tanki prečkale belorusko-ukrajinsko mejo in se usmerile proti jugu, proti ukrajinski prestolnici Kijev.

Ruske sile so na današnji prvi dan obsežne vojaške operacije napad izvedle tudi iz okupiranega polotoka Krim, od koder so ruske oklepne enote hitro prodrle proti mestu Herson na jugu Ukrajine. Tamkajšnje lokalne oblasti so sporočile, da je bilo doslej v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov.

17:00: V glavnem mestu Ukrajine Kijev so uvedli policijsko uro od 22. ure do 7. ure. 

Župan Kijeva Vitalij Kličko je danes napovedal uvedbo policijske ure, z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev.

»Policijska ura bo trajala od 22. ure do 7. ure zjutraj,« je v izjavi povedal župan. Dodal je, da javni prevoz v tem času ne bo deloval, vendar bodo postaje podzemne železnice ves čas odprte, da bodo v primeru morebitnih bombnih napadov lahko služile kot zatočišče.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je medtem objavil, da Rusi želijo zavzeti jedrsko elektrarno v Černobilu. »Naši vojaki umirajo, da se ne ponovi tragedija iz leta 1986,« je zapisal. 

16:50. Glede vojne v Ukrajini se je na posebni novinarski konferenci oglasil tudi premier Janez Janša, ki opozarja, da je lahko tudi Slovenija ena izmed ruskih tarč

16:13 Novinar NBC Newsa Richard Engel poroča, da naj bi Ruske sile že vstopile v zaprto območje Černobila. Mesto je sicer le 23 kilometrov od prestolnice Kijev. »Okupatorske enote so na območje černobilske elektrarne vstopile iz Belorusije. Pripadniki nacionalne garde, ki varujejo odlagališče, se vztrajno upirajo,« je zapisal uslužbenec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenkna družbenem omrežju Telegram.

Ukrajinsko notranje ministrstvo sporoča, da Rusi nadzirajo mednarodno zračno luko Antonov v Hostomelu potem ko so izvedli velik napad s helikopterji Mi-8 in padalci.

16:02 Ministrstvo za zunanje zadeve je na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je veleposlanika zaprosil, da svoji prestolnici prenese strogo obsodbo ruske vojaške invazije na Ukrajino. Slovenija Rusko federacijo poziva k spoštovanju vseh mednarodno pravnih obveznosti, k prenehanju agresije in k takojšnjemu umiku iz Ukrajine. S tem namenom Slovenija podpira nove omejevalne ukrepe Evropske unije, usmerjene med drugim na subjekte, ki so vpleteni v nezakonito odločitev Rusije. 

15:50 Številni prebivalci ukrajinske prestolnice Kijev, ki so se danes zaradi ruske invazije se zbudili ob zvokih eksplozij in siren, poskušajo poiskati zatočišče ali pobegniti. Nekateri se skrivajo na postajah mestne podzemne železnice in v zakloniščih, drugi poskušajo mesto zapustiti, poroča britanski BBC

Prebivalci ukrajinske prestolnice so se morali po navodilih oblasti zaradi ruske invazije na Ukrajino zateči v zaklonišča. Razmere so napete tudi na jugu, predvsem v bližini polotoka Krim, in na severozahodu države v okolici mesta Harkov.

Na ulicah Kijeva sta davi sicer vladali dve zelo različni razpoloženji. Številni ljudje so odhajali v službo kot običajno, drugi so se medtem zatekli v zaklonišča ali na postaje podzemne železnice, da bi se skrili. Številni so obtičali v dolgih vrstah v bankah, supermarketih in na bencinskih črpalkah. Nekateri bežijo na zahod Ukrajine z avtomobili. Na avtocestah zahodno od prestolnice proti poljski meji so nastali zastoji.

15: 05 Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem nagovoru zagrozil Rusiji z brezkompromisnim odzivom na njen napad na Ukrajino, ki ga je označil za prelomnico v evropski zgodovini. »Predsednik Vladimir Putin se ni odločil le za napad na Ukrajino, ampak je s tem, ko se je odpovedal diplomaciji, okrnil celotno suverenost Ukrajine. Odločil se je, da bo povzročil največjo škodo miru in stabilnosti v Evropi v zadnjih desetletjih,« je dejal.

14.35   V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je danes sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito. Vojaško letalo naj bi strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.15  Litovski predsednik Gitanas Nausėdae je razglasil izredne razmere, poroča Reuters. Dejal je, da namerava poslati vojsko za obrambo meja kot odgovor na morebitne provokacije zaradi velikih vojaških sil v Rusiji in Belorusiji. Estonska premierka Kaja Kallas pa je dejala, da bo država Ukrajini pomagala 'na vse možne načine', vključno s politično podporo in prenosom orožja. »Na ravni EU in Nata moramo narediti vse, da preprečimo širjenje te agresije,« je dejala in ob tem Estoncem svetovala, naj ostanejo mirni, saj na estonski meji trenutno ni grožnje.

13.44 Govoril s predsednikom saj organizira obrambo pred vojaškim napadom iz Rusije. Pomiril sem ga, da delamo non-stop, da bi zagotovili čim večjo podporo. Razpravljali bomo z drugimi voditelji G7 in na #EUCO pozneje danes. Rusija bo plačala visoko ceno, je pred nekaj minutami tvitnila predsednica Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

13.28 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil ruski napad na Ukrajino. »Rusija je napadla Ukrajino. To je brutalna vojna poteza. Žal se je zgodilo to, na kar smo opozarjali že mesece. To je resen trenutek za varnost Evrope. Neizzvan in neupravičen napad ogroža številna življenja. To je hladnokrvna invazija. Kljub številnim lažam in napačnim informacijam so namere Rusije jasne celemu svetu. Ruski voditelji so v celoti odgovorni za svoja nepremišljena dejanja. Obsojamo rusko invazijo na Ukrajino, to je dejanje agresije in huda kršitev mednarodnega prava. Pozivamo Rusijo, naj nemudoma umakne svoje sile,« je dejal Stoltenber in dodal: »Nato je najmočnejše zavezništvo v zgodovini. Zaščitili bomo vse naše zaveznike, zato smo povečali svojo prisotnost na vzhodnih mejah zavezništva, da bi poslali močno sporočilo, da bo napad na eno članico pomenil reakcijo celotnega zavezništva. Mi ne želimo provociramo, a vendar želimo zaščitili.« 

13.26 Po napadu na Ukrajino so danes v Kremlju zanikali, da nameravajo zasesti sosednjo državo. »Nihče ne govori o zasedbi. V tem primeru tukaj ne uporabljamo te besede,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ruske sile proti ukrajinskim mestom ne uporabljajo nobenih letal, raket ali topništva je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Dodal je, da bodo ruske sile ukrajinsko vojaško infrastrukturo, zračno obrambo in letališča uničile z "zelo natančnim orožjem".

Ruske vojaške sile pa naj bi prodrle v kijevsko regijo in z raketami napadle številne vladne objekte, je danes sporočila ukrajinska obmejna straža. Novinarji v severnem delu Kijeva pa poročajo tudi o več nizko letečih helikopterjih, ki so leteli proti mestu, medtem ko je bilo napadeno letališče Hostomel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruska vojska je danes napadla letališče Hostomel v bližini ukrajinske prestolnice, pri čemer so bili sestreljeni najmanj trije ruski helikopterji, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Posnetke sestreljenih ruskih helikopterjev je na Facebooku delil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Antona Heraščenka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.36 Ukrajina je danes zaradi ruske invazije prekinila diplomatske odnose z Moskvo, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je sicer že odpoklical svojega stalnega predstavnika v Moskvi na posvetovanja, potem ko je Rusija v začetku tega tedna priznala separatistični republiki Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine kot neodvisni državi. Predstavnik predsednikove administracije Oleksij Arestovič je ob tem sporočil, da je danes v prvih urah ruske invazije na Ukrajino umrlo več 40 ukrajinskih vojakov ter skoraj deset civilnih žrtev.

12:34 Slovenija je na vladne stavbe na Gregorčičevi ulici v Ljubljani v zank solidarnosti izobesila ukrajinske zastave.

12.22 Članice zveze Nato so po ruskem napadu na Ukrajino napovedale "dodatne korake" za okrepitev obrambe zaveznic, piše v izjavi, ki so jo objavile po izrednem zasedanju v Bruslju. Ob tem so potrdile neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. »V skladu z našim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo okrepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer,« so članice Nata zapisale v izjavi.

11.05 EU je v sredo sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku na vzhodu Ukrajine ter napotitve vojaških sil na to območje. Ta prvi sveženj vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruske vlade in centralne banke do evropskih finančnih trgov. V novem svežnju naj bi torej dostop do evropskih finančnih trgov omejili še drugim ruskim bankam. V pričakovanju novih sankcij mediji sicer poročajo o težavnosti naslednjega koraka zaradi zahtev posameznih članic, saj bodo ostre sankcije proti Rusiji močno prizadele tudi članice unije.

11.03 Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes izjavil, da njegova vojska ne sodeluje v ruski invaziji na Ukrajino. Uradni Kijev sicer trdi, da ruske enote vstopajo v državo z beloruskega ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.05 Ameriški predsednik Joe Biden je v teh kriznih časih odgovoril, da ga čaka enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov in partnerjev. Nove sankcije bo naznanil danes zjutraj po ameriškem času. »Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom,« je sporočil.

9.35   V ruskih letalskih napadih na Ukrajino je po podatkih Kijeva umrlo najmanj sedem ukrajinskih vojakov, še 15 jih je ranjenih. Proruski separatisti so medtem sporočili, da so po ruskem vdoru v vzhodno Ukrajino zasedli dve manjši mesti. Gre za mesti Stancija Luganska in Šastija, so navedli. Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo v ruskih napadih na Ukrajino doslej ubitih najmanj sedem ukrajinskih vojakov, še 15 pa jih je bilo ranjenih. Poleg tega 19 vojakov pogrešajo, so navedli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

FOTO: Carlos Barria Reuters
FOTO: Carlos Barria Reuters

9.30  Predsednik republike Borut Pahor se je danes odzval na ruski napad na Ukrajino in ga najostreje obsodil. Številne evropske države so prav tako že obsodile ruski napad na Ukrajino. »Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in načela Združenih narodov o mirnem reševanju sporov,« je predsednik republike zapisal na Twitterju in hkrati izrazil solidarnost z državljani Ukrajine.

8.40 Nemčija je obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes sprožila Rusija, obsodila kot 'dan sramote'. Moskvo je opozorila na hude politične in gospodarske posledice. Nemški kancler Olaf Scholz je invazijo označil za očitno kršitev mednarodnega prava in brezvestno dejanje predsednika Putina, ki jo Nemčija najmočneje obsoja. »Izražamo solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci,« je zapisal. Moskvo je pozval, naj takoj konča vojaško operacijo.

FOTO: Michele Tantussi Reuters
FOTO: Michele Tantussi Reuters

8.30 »Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere,« je danes tvitnil premier Janez Janša. »Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine,« kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini. »Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994,« pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine.

Premier Janša se je s tem odzval na obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes začela Rusija. Po napovedih naj bi se danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU glede zaostrovanja varnostnih razmer, ni pa še jasno, ali bo nato odpotoval na delovni obisk v Ukrajino, kot je bilo predvideno.

Po poročanju več medijev obstaja možnost, da bodo obisk odpovedali, čeprav uradno tega še niso storili. Za portal 24.ur so v Slovenski vojski potrdili, je predsednik vlade odpovedal za danes rezerviran let iz Slovenije v Ukrajino in nazaj. Po neuradnih informacijah pa naj bi bila v Kijevu že dan prej njegova delegacija, a na potrditev iz kabineta premierja se še čaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije