FRITZL

Kako danes živi ženska, ki jo je imel oče 24 let zaprto v kleti in mu je rodila sedem otrok

Policija je intenzivno iskala Elisabeth, a nihče ni slutil, da je tako rekoč pred njihovim nosom ter da preživlja pekel, kakršnega vidimo le v grozljivkah.
Fotografija: Josef Fritzl. FOTO: Robert Jaeger, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Josef Fritzl. FOTO: Robert Jaeger, Reuters Pictures

Ko na dan prihajajo bizarne zgodbe o mučenju, ki so ga preživeli otroci, si ne moremo pomagati, da se ne vprašamo, kdo je za to odgovoren. Smo kot družba propadli? Je v nas še kanček empatije? Zakaj si zatiskamo oči, ko vidimo, da nekdo trpi? To je le nekaj vprašanj, ki se porajajo, ko v javnost pride primer, ki pretrese svet.

Tak je bil tudi primer Josefa Fritzla, ki je imel svojo hčer Elisabeth 24 let zaprto v kleti. Kar se je tam dogajalo, je šokiralo celo tiste, ki jim tovrstni primeri niso tuji. Hčer je posiljeval vsako noč, rodila mu je sedem otrok.

   

Ženo je prepričal, da je hči zbežala od doma

28. avgusta 1984 je oče hčerko poklical v klet s pretvezo, da potrebuje pomoč pri postavljanju novih vrat. Medtem ko mu je pomagala držati vrata, jo je omamil in jo vrgel v klet. Naslednjih 24 let je bila notranjost kleti edina stvar, ki jo je Elisabeth videla.

Po nekaterih trditvah naj bi bila posiljena več kot 3000-krat. Očetu je rodila sedem otrok. Eden je umrl kmalu po rojstvu (Fritzl ga je sam upepelil), dva sta ostala v kleti, tri pa je odpeljal v zgornje nadstropje, k ženi in Elisabethini mami Rosemarie. Josef je namreč Rosemarie prepričal, da je hči pobegnila od doma in se pridružila sekti, otroke pa je pustil na pragu domače hiše, ker ni mogla skrbeti zanje.

26. aprila 2008 je Elizabeth uspelo pobegniti. Stara je bila 42 let. Izkoristila je bolezen svojega otroka in Josef je privolil v zdravniško pomoč. Kmalu zatem so ga aretirali, Elisabeth pa je bila pripravljena razkriti podrobnosti zlorabe le, če ji obljubijo, da nikoli več ne bo videla svojega očeta.

 

Kje je Elisabeth danes in kaj se je zgodilo z otroki?

Po sojenju je Elisabeth dobila novo identiteto, ki ni bila nikoli razkrita. Zdaj živi s svojimi šestimi otroki v neimenovani avstrijski vasici. Članek iz marca 2010 v The Independentu navaja, da so Elisabeth in njeni otroci izjemno dobro okrevali glede na travmatične izkušnje, ki so jih preživljali tako dolgo. Po besedah Josefove svakinje Christine Elisabeth uživa v nakupovanju, pogostem prhanju in vožnji. Vozniški izpit je opravila brez težav. Poročali so, da njeno razmerje s Thomasom Wagnerjem, enim od njenih telesnih stražarjev (ki je 23 let mlajši od Elisabeth), še traja. Vsi Elisabethini otroci so med seboj razvili normalne družinske odnose. Otroci uživajo na prostem, igrajo videoigre in preživljajo čas z mamo in babico. Kljub napetemu odnosu sta se Elisabeth in njena mati Rosemarie začeli pogosteje obiskovati in Elisabeth naj bi materi oprostila, ker je verjela očetovi zgodbi.

image_alt
Avstrija na nogah: bodo pošast, ki je 24 let mučila svojo hčer, izpustili iz zapora?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije