RAKETA

Izstrelili najmanjšo raketo na svetu

Japonci v vesolje poslali drobcen, tri kilograme težek satelit.
Fotografija: Tokratna izstrelitev je bila uspešna.
Odpri galerijo
Tokratna izstrelitev je bila uspešna.

Japonska vesoljska agencija Jaxa je iz japonskega vesoljskega središča in oporišča Uchionura izstrelila najmanjšo raketo na svetu, ki je v orbito ponesla satelit. Eksperimentalna raketa SS-520 je v vesolje poletela prvo soboto februarja. Na krovu je bil ultramajhen satelit Tricom-1R, ki se je od nje ločil 7 minut in 30 sekund po izstrelitvi, krožil bo okoli našega planeta in z več kamerami zbiral posnetke Zemljinega površja oziroma predvsem vremenske podatke.
Kot je potrdila ameriška vojska, ki sledi tovrstnim dogodkom, sta se v orbiti našega planeta znašla dva nova predmeta. Prvi je očitno zadnja raketna stopnja, drugi mali satelit,tTricom-1R, težak dobre tri kilograme, ki ga je razvila Univerza v Tokiu, in vsebuje komunikacijski sistem, radio in majhno televizijsko kamero. Mimogrede: Jaxa je sporočila, da so raketo sestavili iz delov domače elektronike in mobilnih oziroma pametnih telefonov. Dodali so še tretji del, ta je nosil satelit.

Satelit že kroži

Raketa, visoka 9,5 metra in s premerom 52 centimetrov, je ob izstrelitvi tehtala 2,6 tone. Od tega sta bili v prvi stopnji dve toni (trdega raketnega) goriva, druga stopnja je imela 325 kilogramov goriva, zadnja 78 kilogramov. To je bila druga izstrelitev, prva januarja lani se ni posrečila, vendar so se japonski vesoljski strokovnjaki vseeno odločili za ponovni poskus, ta pa je bil uspešen. Gre za najmanjšo satelitsko nosilno raketo na svetu. Satelit, ki že kroži okrog Zemlje, se ji najbolj približa na 191 kilometrov (perigej) in se od nje najbolj oddalji na 2010 kilometrov. Glede na to, da je res majhen, bo v orbiti lahko ostal še vsaj par tednov.
Ali bodo Japonci nadaljevali ta program in se tako vključili v komercialno vesoljsko tekmo, ki zadeva razvoj malih satelitskih nosilnih raket in s tem seveda tudi trženja takšnih komercialnih storitev, ni znano. Ve pa se, da je na tem področju veliko tekmecev iz različnih vesoljskih agencij, velikih industrijskih vesoljskih družb pa tudi novonastalih manjših zasebnih podjetij.

Ameriški predhodnik

Redki vedo, da je na začetku vesoljske dobe obstajal predhodnik omenjene japonske rakete, ki je bil še manjši. V letu 1958 je ameriška vojna mornarica razvijala program Pilot oziroma Nots. Ukvarjali so se s petstopenjsko raketo, ki bi lahko v orbito spravila dober kilogram težak satelit. Posebnost je bila, da je bila prva stopnja pravzaprav reaktivno vojaško letalo F4D-Skyray, preostale štiri so bile na trdo gorivo. Izstrelitev rakete so opravili v zraku. Dolga je bila 4,4 metra, imela premer 0,76 metra, tehtala 900 kilogramov: bila je najlažja satelitska nosilna raketa v zgodovini astronavtike. Izvedli so šest poskusnih izstrelitev, ena naj bi bila uspešna. A ker je bil program na splošno ocenjen kot neuspešen, so ga ukinili. Obuditi so ga poskušali v letih 1960–1962 in ga preimenovali v Caleb. Takrat je bila raketa težka 1350 kilogramov in tudi nekoliko daljša in bi lahko v orbito spravila sedem kilogramov težak satelit. Ravno tako naj bi poletela v vesolje z letala in imela štiri raketne stopnje na trdo gorivo. A to se ni zgodilo, saj so program prej ukinili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije