REŠITEV SPORA O IMENU

Ivanov uradno zavrnil podpis sporazuma z Grčijo

»Ne sprejemam idej ali predlogov, ki bi ogrozili makedonsko nacionalno identiteto, individualnost makedonskega naroda, makedonskega jezika in makedonskega modela sobivanja,« je poudaril.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

SKOPJE – Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes uradno sporočil, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu Makedonije, ki ga je parlament ratificiral 20. junija. To pomeni, da bo parlament moral znova glasovati o ratifikaciji sporazuma.

Predsednik, ki je sicer že večkrat povedal, da sporazuma ne bo podpisal, je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil, da nima mandata za podpis zakona o ratifikaciji sporazuma, saj se je že v volilnem programu leta 2014 zavezal, da ne bo pristal na spremembe ustave zaradi spremembe ustavnega imena države, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Ni v skladu z ustavo

»Ne sprejemam idej ali predlogov, ki bi ogrozili makedonsko nacionalno identiteto, individualnost makedonskega naroda, makedonskega jezika in makedonskega modela sobivanja,« je poudaril.

Po njegovi oceni sporazum ni v skladu z ustavo in ni bil niti ratificiran v skladu z ustavo. Meni, da državo postavlja v podrejeni položaj do Grčije. »Kazenski zakonik določa, da bo državljan, ki postavi Republiko Makedonijo v tak položaj, kaznovan z najmanj petletno zaporno kaznijo,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Parlament je bil danes že seznanjen z odločitvijo Ivanova. Njegov predsednik Talat Xhaferi naj bi že ta ali prihodnji teden sklical novo zasedanje parlamenta, na katerem bodo poslanci znova glasovali o ratifikaciji sporazuma, navaja Mia.

Če ga bodo ratificirali z najmanj 61 glasovi od skupno 120, ga bo v skladu z ustavo moral predsednik države podpisati. Če tega ne bo storil, kar je naredil že v primeru zakona o jezikih, pa to uveljavitve sporazuma ne bo ustavilo.

O referendumu 16. julija

Sporazum mora ratificirati tudi grški parlament, v Makedoniji pa ga morajo pred tem še potrditi na referendumu, ki naj bi ga pripravili jeseni, in ustrezno spremeniti ustavo. O datumu referenduma naj bi parlament odločal 16. julija, so danes poročali mediji.

Makedonski premier Zoram Zaev je v ponedeljek izrazil prepričanje, da bo referendum uspel, v nasprotnem primeru pa izrazil pripravljenost, da odstopi.

V skladu s sporazumom, ki naj bi razrešil 27 let star spor med Makedonijo in Grčijo ter odprl pot Skopju v EU in Nato, se bo Makedonije po novem imenovala Severna Makedonija. Državi sta sporazum podpisali 17. junija, po ratifikaciji v makedonskem parlamentu pa naj bi Grčija že obvestila EU in Nato, da umika nasprotovanje nadaljevanju približevanja Makedonije povezavama.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije