BOJ ZA SIR
Francozi v boj za sir camembert
Načrtovana sprememba je lahko usodno tveganje tudi za kmete, sirarje in uporabnike.
Odpri galerijo
PARIZ – Francoski kuharji so se podali v boj za svetovno znani normandijski camembert. Razlog je sprememba postopka izdelave, saj bi ta znameniti francoski sir lahko izdelovali tudi iz pasteriziranega mleka, in ne le iz surovega, kar je zelo vznejevoljilo številne Francoze: »Sir bo izgubil značaj in postal vulgarna mehka zmes brez okusa,« so v pozivu k ohranitvi tradicionalne izdelave camemberta, ki ga je objavil časnik Liberation, zapisali zvezdniki francoske kuhinje, med njimi Sebastien Bras, Olivier Roellinger in Anne-Sophie Pic. Prepričani so, da je načrtovana sprememba lahko usodno tveganje tudi za kmete, sirarje in uporabnike.
Pozivu kuharjev so se pridružili nekateri francoski vinarji in proizvajalci sira. Ti nasprotujejo odločitvi instituta Inao, ki v Franciji bdi nad tradicionalno proizvodnjo prehrane. Ta je februarja odločil, da se za camembert s prestižno oznako AOP lahko uporablja pasterizirano mleko, ter končal večletni spor med različnimi proizvajalci. Francoski kuharji so odločitev označili za sramoto, škandal in prevaro.
Pozivu kuharjev so se pridružili nekateri francoski vinarji in proizvajalci sira. Ti nasprotujejo odločitvi instituta Inao, ki v Franciji bdi nad tradicionalno proizvodnjo prehrane. Ta je februarja odločil, da se za camembert s prestižno oznako AOP lahko uporablja pasterizirano mleko, ter končal večletni spor med različnimi proizvajalci. Francoski kuharji so odločitev označili za sramoto, škandal in prevaro.