DRAMA

FOTO: Vojaški puč v Venezueli: streli in popoln kaos

Vodja opozicije pozval prebivalce, naj zrušijo predsednika Nicolasa Madura.
Fotografija: Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters

CARACAS – Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido, ki ga priznava več kot 50 držav po svetu, je danes napovedal, da se je začela zadnja faza operacije za odstavitev predsednika Nicolasa Madura. Kot je pojasnil, se je srečal z glavnimi vojaškimi enotami, ki naj bi ga podprle.
Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters
Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters

»Danes so se pogumni vojaki, pogumni patrioti, pogumni ljudje, ki podpirajo ustavo, odzvali na naš poziv,« je dejal Guaido v videu, posnetem na vojaškem letališču v Caracasu, ki so ga objavili na družbenih omrežjih.



Ob njem so bili na posnetku še opozicijski politiki in pripadniki oboroženih sil. Pred vojaškim oporiščem v Caracasu je prišlo do streljanja med vojaki, ki so podprli Guaidoja in pripadniki venezuelske vojske, zveste Maduru. 
Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters
Vojaški puč v Venezueli. FOTO: Reuters


Več sto podpornikov opozicije se je že zbralo pred vojaškim letališčem, s katerega naj bi jih nagovoril Guaido. Policija jih je poskušala razgnati s solzivcem, nekateri protestniki pa so v varnostne sile začeli metati kamenje. Lokalni mediji poročajo o strelih in dimu.

Poveljnik vojaškega letališča La Carlota, kjer naj bi se zgodil udar, je za provladno televizijo Telesur zanikal poročila, da so dezerterji prevzeli nadzor, in zatrdil, da oporišče še vedno nadzorujejo vojaki, zvesti Maduru.

Pozivi k miru

Več držav se je medtem že odzvalo na domnevni poskus državnega udara. ZDA so Guaidoju izrazile popolno podporo in pozvale venezuelsko vojsko, naj varuje ljudstvo in podpira državne »legitimne institucije«. 

Tudi kolumbijski predsednik je pozval venezuelske vojake, naj se postavijo na pravo stran zgodovine in zavrnejo Madurovo diktaturo.
Opozicija je šla v ofenzivo. FOTO: Reuters
Opozicija je šla v ofenzivo. FOTO: Reuters

Vojaško podporo Guaidoju so kot pozitivno ocenili tudi v Braziliji. Brazilski zunanji minister in nemški zunanji minister sta na skupni novinarski konferenci po srečanju v Brasilii pozvala k mirni rešitvi.

Španija je ob tem pozvala proti prelivanju krvi. Tiskovna predstavnica vlade je še sporočila, da ne podpirajo nobene oblike vojaškega upora v Venezueli.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije