NA DUNAJU

Filharmonikom z Dunaja bodo ploskali virtualno

Aplavz za Dunajske filharmonike bo v živo predvajalo prek 20 zvočnikov v koncertni dvorani.
Fotografija: Koncert bo resničen, aplavz virtualen. FOTO: Herwig Prammer, Reuters
Odpri galerijo
Koncert bo resničen, aplavz virtualen. FOTO: Herwig Prammer, Reuters

V Avstriji so do 7. januarja prepovedani vsi koncerti z občinstvom, kljub temu pa ljubitelji klasične glasbe ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Ti bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci jih bodo prek malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.

Organizatorji svetovno znanega novoletnega koncerta so sprva nameravali vse obiskovalce pred vstopom v dvorano s hitrimi testi testirati na koronavirus, a je zaradi slabšanja epidemiološke situacije v državi tudi ta možnost odpadla.


Da bi gledalci kljub praznemu avditoriju lahko prispevali k prazničnemu vzdušju, je graško podjetje izdelalo platformo mynewyearsconcert.com, s pomočjo katere bodo registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom. Aplavz se bo v živo predvajal prek 20 zvočnikov v koncertni dvorani. Gledalci bodo lahko poslali tudi svojo fotografijo ob ploskanju, izbor najboljših pa bodo na televiziji predvajali med aplavzi po obeh delih koncerta.

Novoletni koncert, ki bo v mogočni zlati dvorani Musikverein na Dunaju potekal 1. januarja od 11.15 naprej, bo že šestič vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Večji del programa bo namenjen skladbam dinastije Strauss, rdeča nit pa bo upanje.

Velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Zanimanje zanj je tako izjemno, da morajo med prijavljenimi izžrebati, kdo bo sploh lahko kupil vstopnico. Cene zanj se gibljejo od 20 do 1090 evrov. Kot vsako leto ga bodo predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije