VELIK KORAK

Dobra novica za BiH, oglasila se je tudi Nataša Pirc Musar

BiH je na vrhu v Bruslju dobil status kandidatke za članstvo v EU.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Voditelji EU so na vrhu v Bruslju BiH pričakovano podelili status kandidatke za članstvo v povezavi. Po večmesečnih pogajanjih se zdi blizu tudi dogovor o mehanizmu za omejevanje cen plina – voditelji članic so pristojne ministre pozvali, naj dogovor dosežejo v ponedeljek.

Voditelji EU so v Bruslju podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije. Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Vseh 14 pogojev še niso izpolnili

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali v Sarajevu izpolniti za status kandidatke za članstvo. BiH vseh pogojev še ni izpolnila, a so se ji v luči vojne v Ukrajini v EU vseeno odločili podeliti status kandidatke. Edina država zahodnega Balkana brez statusa kandidatke za članstvo je tako Kosovo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na twitterju poudaril, da je to močno sporočilo ljudem v tej zahodnobalkanski državi. »Pomeni pa tudi jasno pričakovanje, da nove oblasti izvedejo reforme.«

Pirc Musar se veseli sodelovanja

Za velik korak na poti do članstva v EU je BiH čestitala tudi novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar. Dodala je, da se veseli sodelovanja in da Slovenija ostaja njihova zaveznica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije