NEUTOLAŽLJIVI

Zaradi korone zapuščenih skoraj sto novorojenčkov (VIDEO)

Nova občutljiva problematika: starši ne morejo do svojih otrok.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

Zaradi koronavirusa je tudi vlada v Ukrajini zaprla meje, to pa je povzročilo nepredstavljivo stisko za številne starše, ki ne morejo do svojih novorojenih otrok.

V Ukrajino se v zadnjih letih zateka vse več parov, ki ne morejo imeti otrok. Številne klinike za reproduktivno medicino jim lahko med drugim poiščejo nadomestno mater, ki donosi njihovega otroka. Ukrajina je sicer ena redkih evropskih držav, ki možnost nadomestnega materinstva omogoča tudi tujcem.

A ob zaprtju mej jim grozi prava katastrofa. V porodnišnicah je namreč zapuščenih že skoraj 100 otrok, saj starši ne morejo do njih. Kot opozarja ukrajinska varuhinja za človekove pravice Ljudmila Denisova, je situacija zelo resna. »Že zdaj v različnih centrih za reproduktivno medicino čaka okoli 100 otrok. Če karantena kmalu ne bo odpravljena, bomo kmalu govorili o tisočih,« je dejala.



Na problematiko je sicer opozorila klinika Biotexcom, ki je objavila video z ganljivimi prizori nebogljenih dojenčkov, ki se stiskajo kar v sobah enega od hotelov, kjer so ponavadi lahko nastanjeni starši, ki pridejo po otroka. Z videom so sicer čakajočim staršem želeli zagotoviti, da za njihove otroke lepo skrbijo.

Le 15 teh novorojenčkov ima srečo, da so se njihovi starši v državo prebili še pred zaprtjem meja, vendar pa zdaj države ne morejo zapustiti. Na otroke sicer čakajo starši iz 12 različnih držav: Kitajske, ZDA, Italije, Španije, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Bolgarije, Romunije, Avstrije, Mehike in Portugalske.

Stiske otrok in staršev so nepredstavljive, Denisova pa je obljubila, da bodo z ministrstvom za zunanje zadeve poskušali čim prej rešiti vsak primer posebej.

Nadomestno materinstvo je za marsikatero ukrajinsko državljanko v težkem ekonomskem položaju priložnost za zaslužek. V Ukrajini tako deluje okoli 50 tovrstnih klinik.

Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije